felújítás

2021.09.09. 18:30

Féltik Golop megújult útját

Nem bírja a kamionforgalmat a golopiak újonnan aszfaltozott útja. Veszélyben vannak a hidak és az út menti házak is.

Balogh Csilla

dig

Most rendőrök vigyázzák a nemrég új aszfaltburkolattal ellátott, a Legyesbényét Goloppal összekötő útszakasz Golopról kivezető részét. Az új utat hamar elözönlötte a kamionforgalom, amelynek terhelését nem bírja el, így félő, hogy idő előtt tönkremegy a sok pénzből felújított útszakasz és az azon átívelő két híd.

Régóta szerettük volna bekapcsolni Golopot Tokaj-Hegyalja vérkeringésébe – Angelovics Helga

– Másfél évig harcoltunk azért, hogy az állomásról a községbe vezető utat megújíthassuk – kezdi az út hányattatásának történetét Angelovics Helga, Golop polgármestere. – Mígnem a Magyar Falu Program támogatásából sikerült végre megvalósítani ezt az elképzelésünket. Így a 3711-es útszakaszt 1300 méteren jelentős, mintegy 175 millió forint kormányzati forrásból újítottuk fel, mégpedig teljes útburkolatcserével, amire hatalmas szüksége volt a településünknek, hiszen ezt az utat 1928-ban építették, s azóta csak egyszer történt rajta egy kisebb mértékű rekonstrukció a 70-es évek elején. Azóta pedig jelentősen leromlott az út állapota. Nem csupán az út vált szinte járhatatlanná, hanem a rajta átívelő két híd is, melyek talán még az úttól is rosszabb állapotban voltak. Az úttal együtt a valaha lovas kocsiknak tervezett hidakat is felújították. Régi vágyunk teljesült tehát ezzel, hiszen már régóta szerettük volna bekapcsolni Golopot Tokaj-Hegyalja vérkeringésébe. Ennek egyik feltétele volt az, hogy a község jól megközelíthető legyen, azaz vezessenek a településre jól megépített, biztonságos aszfaltozott utak – tette hozzá a település vezetője.

Üröm az örömben

– A fejlesztés megkönnyíti a munkába járók életét, és fellendíti az átutazó forgalmat, s még a turizmusnak is jót tesz – folytatta. – Nem számoltunk azonban azzal, hogy naponta akár 40-50 kamion is áthalad majd a településünkön. Az eddigi 4-5-höz képest ez felfoghatatlanul nagyszámú növekedést jelent. A megerősített hidak 20 tonnát bírnak el. A kamionok súlya ezzel szemben a 40-50 tonnát is eléri. Folyamatosan érkeznek hozzánk a panaszok a házak állapotával kapcsolatban is. Az út mellett régi parasztházak állnak, sok közülük vályogból épült, melyek nem bírják a kamionok okozta rezgéseket. Nem csupán ezeknek a házaknak a falai repedeztek meg, hanem az új építésűeké is – figyelmeztet a polgármester.

Az önkormányzat kérésére most rendőrök ellenőrzik az áthaladó kamionok engedélyét. A település polgármestere azt szeretné, ha erre a szakaszra nem adnák meg az átmenő kamionoknak az engedélyt, hiszen a községben nincsenek gyárak és üzemek, amelyek szükségessé tennék a célforgalom lebonyolítását.

(A borítóképen: A helyiek régóta várták már az út felújítását)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában