elismerés

2021.09.16. 14:30

Értékdíj az avasi templomnak

Az elismerést a napokban, a megyenapon adták át.

Balogh Csilla

Fotó: Bujdos Tibor

Az avasi református műemlék templom épített környezet kategóriában nyerte el a „VII. Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége” értékdíjat. Az elismerést a megyenapon adták át. A „Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége” elnevezésű megyei értékdíjjal a megye maradandó értékei ismerhetőek el. Olyan épített, természeti, környezeti, valamint kulturális és egyéb alkotások, amelyek nemzeti kincsünket képezik, s amelyekre méltán lehet büszke mindenki. Az avasi református templom kápolnájával hazánk egyik legjelentősebb késő gótikus műemléke.

Rendkívüli értékek

A templomnak járó elismerést Hangóné Birtha Melinda, a Miskolc-Avasi Református Egyházközség lelkipásztora vette át. Tőle tudtuk meg, hogy a város önkormányzata pályázott annak érdekében, hogy a templomot és a temetőt is magában foglaló műemlékegyüttes bekerülhessen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba.

– Régi vágyunk teljesült ezzel, hiszen a gyülekezettel és az egyházközséggel évek óta azon dolgozunk, bevonva a munkába a város lakosságát és különböző szervezeteit, hogy felhívjuk erre a hatalmas és különleges értékű épített környezetre a figyelmet. Közös munkánk talán most vált láthatóvá – mondja a református lelkész, megemlítve a középkori templom néhány különlegességét, amelynek alapjait – mint mondja – a XIII. században rakták le. – A mellette épült gyönyörű harangtoronyban már a XVII. században óra működött, melyet az 1920-as évek óta harangjáték egészít ki. Ez a jellegzetes harangjáték volt a Magyar Rádió Miskolci Stúdiójának szignálja, ez hallható a Miskolci Nemzeti Színház előadásai, a Művészetek Háza rendezvényei előtt. A jellegzetes képhez hozzátartozik a város legrégebbi temetője is – sorolja Hangóné Birtha Melinda a templom rendkívüli értékekeit, kitérve az épület 1981-es legutolsó és a tetőszerkezet nemrégiben befejezett felújítására, melynek révén látogathatóvá vált a tetőzet, és kiderült az is, hogy az 1563-ban épült tetőszerkezet még mindig ép. Ennek azóta is csodájára járnak az építészek.

Az építészeti értékek mellett azonban érdemes megemlíteni a templom művelődési, kulturális életben betöltött szerepét, hiszen azon túl, hogy a gyülekezetnek lelki otthona, rengeteg művészeti eseménynek a színhelye is, nyilvánvalóvá téve, hogy a műemlékegyüttes fontos szerepet tölt be a miskolciak életében. – Hiszem, hogy ez a díj előrelépést hoz az épület további sorsának alakulásában és mindannyiunk életében, s reménykedem abban is, hogy az elismerés azáltal, hogy nagyobb figyelmet vonz a nyilvánosság részéről a templom köré, nagyobb esélyeket teremt a megújulásra, értékmegőrzésre fordítható támogatások elnyerésére.

Az elismerést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága hagyományteremtő jelleggel 2015-ben hívta életre.

(A borítóképen: Hangóné Birtha Melinda a díjat mutatja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában