Előválasztás 2021.

2021.09.02. 11:30

Ember legyen a talpán, aki kiismeri magát az előválasztás rendszerében

Nehezen kiismerhető, hogy valójában ki kihez tartozik az előválasztás előtti jelöltállításban.

20210210 sasleltár

A baloldali ellenzék hat pártja, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közössége úgy döntöttek, hogy közösen indulnak a 2022-es országgyűlési választáson, a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet és egyéni képviselőjelölteket pedig előválasztáson választják meg. Az előválasztás első fordulója szeptember 18-a és 26-a között, második fordulója október 4-e és 10-e között lesz. Jelenleg az előválasztásra jelentkezett jelöltek az ajánlásokat gyűjtik, a képviselőjelölteknek 400, a miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer aláírásra van szükségük, hogy elindulhassanak az előválasztáson.

Hét körzet, tizenöt jelölt

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7 országgyűlési választókerületében összesen 15-en jelentkeztek az előválasztásra, 2 független jelöltet – az 1-es választókerületben induló Csabalik Zsuzsannát és a 3-asban induló Koleszár Istvánt – leszámítva valamennyien – elég nehezen követhetően – két vagy több baloldali párt vagy szervezet jelöltjeként regisztrálták magukat. Annak ellenére, hogy függetlenként indulnak az előválasztáson, meg kellett jelölni egy frakciót, amelynek – majdani parlamentbe jutásuk esetén – tagjai lesznek. Érdekes módon mindkét független jelölt az LMP-t jelölte meg frakciójául. Azokban a körzetekben, ahol magát függetlennek nevezett jelölt is van, hárman indulnak az előválasztáson, a többi esetében két jelölt van. Kivételt képez a tiszaújvárosi központú 6-os számú választókerület, amelyben az MSZP-s Jézsó Gábor az egyetlen előválasztási jelölt, azaz ő már eleve nyertesnek tekinthető.

A legnagyobb rivalizálás a két miskolci központú választókerületben lehetséges. A jelenleg a városi önkormányzatban többségben lévő baloldali pártok egységében már Miskolc irányítása kapcsán is repedések keletkeztek, az előválasztási küzdelem pedig tovább rontotta a helyzetüket. A DK és a Jobbik különalkuja révén felosztották egymás között a két körzetet, az 1-esben az a jobbikos Szilágyi Szabolcs a két párt előválasztási jelöltje, aki miskolci önkormányzati képviselőként a legutóbbi rendkívüli közgyűlésen – közmegrökönyödésre – arra szólította fel a polgármesterét, aki egyben a Velünk a Város képviselőcsoportban frakciótársa, hogy váltsa le a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. alkalmatlannak bizonyuló vezérigazgatóját. A DK és a Jobbik 2-es körzetbeli jelöltje, Hegedűs Andrea körül is furcsán alakultak a dolgok. Tavasszal Facebook-oldalán azt jelentette be, hogy ő lesz a DK előválasztási jelöltje az 1-es körzetben. Ez logikusnak is látszott, hiszen így saját lakóhelyén indult volna. A poszt pár nap múlva eltűnt. Pár hét elteltével már a következő bejelentés tárgya az volt, hogy Hegedűs Andrea a miskolci 2-es választókerületben indul a két párt színeiben.

Hegedűs Andrea szintén önkormányzati képviselő, és azzal vált híressé, hogy bojkottálta a június 30-i önkormányzati közgyűlést, ami igen kellemetlen helyzetbe hozta Veres Pál polgármestert, hiszen a minősített többség hiánya – a három DK-s képviselő távolmaradása – miatt két fontos rendelete is megbukott a szavazáson.

Repedés az együttműködésben

A baloldal másik szárnya, az MSZP és a Párbeszéd egyébként már idejekorán jelezte, hogy a 2-es választókerületben az MSZP listájáról jelenleg is országgyűlési képviselői mandátummal rendelkező és rutinos dr. Varga Lászlót indítják. A 2-es körzetben tehát erős rivalizálás várható a két szárny között, ami abból is látható, hogy mindketten erőteljes kampányt folytatnak. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy Veres Pál, Miskolc magát függetlennek nevező polgármestere egy Facebook-posztjában dr. Varga László mellé állt, és egyértelműen kijelentette, hogy azt szeretné, hogy ő képviselje majd Miskolcot a parlamentben. Talán ez az állásfoglalás is táplálta a DK-sok formálódó, polgármesterrel szembeni ellenszenvét.

Az MSZP és a Párbeszéd később nevezte meg jelöltjét az 1-es választókerületben. Nagyon nagy meglepetést nem okozott, hogy a helyi „megmondóemberként” ismert MSZP-s dr. Simon Gábor, az önkormányzat Velünk a Város frakciójának vezetője lett a jelölt.

A miskolci 1-es választókerületben egyébként lesz egy harmadik, független előválasztási jelölt, Csabalik Zsuzsanna, aki – többek között – azzal vált ismertté, hogy a Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület vezetőjeként nagy szerepet vállalt abban, hogy Veres Pál független miskolci polgármesterjelöltként induljon a 2019-es önkormányzati választáson. Csabalik Zsuzsanna egyébként többször is szóvá tette, hogy a civilek, függetlenek kevés beleszólási lehetőséget kapnak a helyi és országos közügyek irányításába. Miután a hatpárti megállapodás nem adott teret a civileknek, függetlenként indul az 1-es körzetben.

A miskolci baloldal egyébként olyan erősnek véli magát, hogy „exportálni is képes” képviselőjelöltet. Jakab Péter, a Jobbik elnöke személyesen jelentette be, hogy pártja előválasztási országgyűlési képviselőjelöltje a sátoraljaújhelyi székhelyű 5-ös választókerületben Erdei Sándor Zsolt (humoristaként Rokker Zsoltti a neve – a szerk.) lesz. Erdei Sándor Zsolt a miskolci közgyűlés tagja, az egyik miskolci önkormányzati választókörzet képviselője, aki ugyan bejelentette, hogy képviselő-jelöltsége ürügyén Sátoraljaújhelyre költözik, ám közben egyik miskolci funkciójáról sem mondott le, azaz 85-90 kilométeres távolságból is képes eleget tenni miskolci és sátoraljaújhelyi feladatainak.

Előre lefutottnak tartják

„Az látható az előválasztás kapcsán, hogy már baloldali véleményformálók is azon az állásponton vannak, hogy ez egy lefutott dolog – válaszolta kérdésünkre Deák Dániel politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. – A 106 egyéni körzetből talán 15 olyan van, ahol lesz érdemi verseny az előválasztáson. A körzetek túlnyomó többségében eldöntöttnek tekinthető már most, hogy ki lesz a baloldal közös jelöltje, tehát nem sok izgalmat tartogat az előválasztás. Ahol két jelölt van, ott is az egyik látszatjelölt, igazából csak azért állították, hogy ne lógjon ki nagyon a lóláb. Úgy látom, hogy a miniszterelnök-jelöltek előválasztása kapcsán is eldöntött ténynek látszik, hogy Karácsony Gergelyt szánják erre a posztra. A dolog pikantériája viszont az, hogy Karácsony Gergely támogatottsága a Budapesten kialakult kaotikus helyzet miatt jelentősen zuhant az utóbbi időben. Elképzelhető tehát, hogy – Gyurcsány Ferenc nyomására – végül a hat párt közötti megállapodást felülírva Dobrev Klárát fogják kihozni nyertesnek. Ember legyen a talpán, aki kiismeri magát az előválasztásban.”

A körzetek túlnyomó többségében eldöntöttnek tekinthető már most, hogy ki lesz a baloldal közös jelöltje

Deák Dániel

Deák Dániel szerint különösen vidéken az is látszik, hogy eleve annak az előválasztási jelöltnek van igazán esélye, aki mögött egy aktív párthálózat működik. Egy olyan jelölt, aki mögött nincs ott a pártelit és az apparátus, az eleve nem képes labdába rúgni. Már az előválasztás előtti kiválasztásnál is ezek a szempontok voltak elsődlegesek.

„Az előválasztási jelölések kapcsán az látszik, hogy a legjobban a DK járhat, a jelöltek alapján neki lehetne a legnagyobb frakciója, amennyiben valamennyi jelölt mandátumot szerezne a jövő tavaszi választáson. Szintén a nyertesek között számontartható az MSZP, amely – a Medián felmérése szerint – 1 százalékon áll, mégis sok körzetben az általa indított előválasztási jelölt lehet majd az ellenzéki közös jelölt. Szintén jól áll ebben a sorban az LMP és a Párbeszéd, amely pártok 1 százalék alattiak, de a megállapodással jelentőségüknél nagyobb lehetőséghez juthatnak a választáson. A Momentum és a Jobbik egyfajta hitelességi válságban van, hiszen ők azt ígérték, hogy elitcsere lesz a baloldalon, de úgy tűnik, hogy ez nem következik be, mert továbbra is a Gyurcsány Ferenc által fémjelzett régi baloldali elit marad irányító pozícióban. Az előválasztást most már arra akarják felhasználni, hogy legitimálják ezt a helyzetet, azaz hogy maradtak ugyanazok az arcok, csak már őket az új baloldali pártok is támogatják.”

„Vannak elvétve – úgymond – civil vagy magukat civilnek mondó jelöltek is, akik próbálnak felkapaszkodni a jelképes szerelvényre, de a hat ellenzéki párt már jó előre eldöntötte, hogy nem enged a sorai közé független vagy magukat függetlennek mondó jelölteket, mert így is szét vannak már aprózódva, újabb helyeket nem tudnak ezeknek a civileknek biztosítani. Ez a hat párt sem tud minden kérdésben megnyugtatóan megállapodni, a függetlenek, civilek megjelenése ezt a kényes egyensúlyt még labilisabbá tenné.”

A megyénkbeli 6-os számú választókörzetben (itt szerzett mandátumot a Fidesz–KDNP színeiben dr. Koncz Zsófia, legyőzve a jobbikos Biró Lászlót – a szerk.) úgy tűnt, ismét a megbukott Biró Lászlót indítják, ám ő néhány hete bejelentette, hogy visszalép az MSZP jelöltje, Jézsó Gábor javára. Deák Dániel szerint ez is bizonyítéka annak, hogy sok esetben a DK és Gyurcsány Ferenc szája íze szerint alakulnak a folyamatok. „Biró László esetében sem igazán az antiszemita, rasszista kijelentések voltak, amik leginkább kiverték a biztosítékot, hiszen a tavaly őszi időközi választáson ennek ellenére végig kiálltak mellette. Viszont a közelmúltban napvilágot láttak Biró László Gyurcsány-ellenes kirohanásai. Ez lehetett az utolsó csepp a pohárban, és valószínűleg a DK nyomására kellett visszalépnie.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában