légszennyezettségi adat

2021.09.08. 09:00

Élőben ellenőrizhető a levegő minősége Miskolcon

Mindenki számára elérhetők immár Miskolc legfontosabb aktuális légszennyezettségi adatai.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

A napokban adták át a megyeszékhelyen a HungAIRy PM monitoringrendszert, amelynek révén a nyilvánosság számára is elérhetőek Miskolc részecske-, köznyelvben szállópor-szennyezettségére vonatkozó adatok.

Közérthető formában

A rendszer létrehozásának fő célja, hogy nagy felbontású adatokkal rendelkezzenek Miskolc levegőminőségéről, és ezt az információt egyszerű, praktikus, közérthető formában mindenki számára hozzáférhetővé tegyék. Ezért a honlapon nemcsak az adatokat mutatják be térképes formában, hanem egészségtanácsokkal, további hasznos tudnivalókkal is szolgálnak a levegőminőség javítása érdekében.

Ezenfelül a megalapozott szakmai döntések előkészítéséhez is elengedhetetlen a minél részletesebb információk rendelkezésre állása a levegő minőségéről.

A rendszer működésének eredményeként nemcsak az érdeklődők tájékozódhatnak környezetük aktuális légszennyezettségi állapotról, hanem remények szerint beazonosíthatók lesznek a nem ismert szennyezőanyag-források, a levegőminőség javítása érdekében beavatkozást igénylő levegőminőségi gócpontok. Az adatok feldolgozása segít Miskolc levegőminőségi folyamatainak megismerésében, ezáltal a szennyezettség csökkentéséhez szükséges feladatok meghatározásában.

A mérőegységek telepítését több mint kétéves előkészítő munka előzte meg. Az egyes, kereskedelemben kapható PM szenzorok közül alapos tesztelést követően választották ki a Miskolci Egyetem szakértői a legpontosabbat. A mérőegység tesztelése során egy éven keresztül végeztek összehasonlító méréseket az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat akkreditált monitorállomásainak műszereivel. A páratartalom okozta mérési pontatlanságok kiküszöbölése érdekében kalibráló szorzót határoztak meg, továbbá elvégezték minden egyes mérőegység klímakamrás tesztelését. A hardveres és szoftveres fejlesztések segítségével a szenzorok kritikus időjárási körülmények között is megfelelő adatot tudnak szolgáltatni.

A mérőhálózat pontjainak kijelölésénél a fő cél az volt, hogy a város minden területéről rendelkezzenek megfelelő információkkal. A kiválasztásnál figyelembe vették, hogy mind a kertvárosias (egyedi fűtésű), mind az emeletes bérházas (távfűtésű) övezetre rendelkezzenek adatokkal. A telepített mérőeszközök a mért adatokat a központi szerver adatbázisaiba továbbítják, ahol az értékelés után az adatok rendezése történik. Az értékelt adatok légszennyezettségi térkép formájában jelennek meg, emellett mobiltelefonos applikáció fejlesztése is folyamatban van. A mérőhálózat adatai a honlapon érhetők el.

(A borítóképen: A városházán télen helyezték üzembe a mérőeszközt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában