rekonstrukció

2021.09.06. 11:30

Élhetővé tervezik az Avastetőt

Elindult az Avas rekonstrukciója, annak Avastető részét a Műépítész Kft. tervezi.

Hajdu Mariann

Forrás: Látványterv: Műépítész Kft.

Három projekt indult az Avas fejlesztésének részeként, az első az Avasi kilátó felújítása (elkészültek a kiviteli tervek, így elkezdődhet a közbeszerzési eljárás a kivitelezésre), a Horváth-tető felújítása (már fel is vonult a kivitelező cég), valamint az Avastető fejlesztése: ez utóbbi most cikkünk tárgya, amelyről Puskás Péter, a tervező Műépítész Kft. ügyvezetője beszélt.

– A mi tervezési területünk a Mendikás út és a Perczel Mór utca között található déli domboldal – magyarázta. – Ez a terület tartalmazza a már kivitelezés alatt álló Horváth-tető tematikus játszóterét, azt nem mi terveztük. Nekünk az volt a feladatunk, hogy ebbe a térségbe, ebbe a domboldalba helyezzünk el vendéglátó-, kereskedelmi egységeket és komfortpontokat. Mi annyival léptünk túl ezen, hogy nemcsak a helyrajzi számmal lehatárolt tervezési területet vizsgáltuk, hanem a két városrész kapcsolódási pontját. Úgy fogalmaznék: olyan az északi domboldal, a hegytető, a kilátó és a déli domboldal, mint egy szabadon lebegő zakó, ezt gomboltuk össze, hogy elegánsabb legyen.

Puskás Péter irodája tervezte többek között a miskolci Szinva teraszt, valamint a Hősök terét is, az előbbit 2005-ben, az utóbbit rá egy évre adták át.

Az emberek az olyan helyeket használják, ahol jól érzik magukat, játszhatnak a gyerekkel, sétálhatnak, olvashatnak egy padon, biciklizhetnek. A bicikliút nem zavarja a gyalogost – egymástól elválasztott az útvonaluk. Ehetnek-ihatnak egy étteremben, majd kidobhatják esetleges szemetüket, van vécé, és ha késő este indulnak haza egy színházi előadásról, akkor sem félnek: a terület jól kivilágított. Nos, valami ilyesmi hely lehet az Avastető, ha megvalósulnak az elkészült tervek, derült ki Puskás Péter, a Műépítész Kft. ügyvezetője szavaiból.

Utak hálózata

Az építész sorolta, a Perczel Mór utca és Mendikás utca közötti részen hét különböző sétány található a terveik szerint, amelyek biciklizésre alkalmas hálózatot, valamint sétálásra kialakított úthálózatokat alkotnak. Ezek alapjai egyébként korábban is megvoltak (a hegytetőre felsétálók ösvényeket vágtak a hosszú évtizedek alatt), az új útvonalakat ezek alapján alakították ki. A terv tartalmaz utat a park fenntartására alkalmas gépjármű behajtására, de azt egyértelműsítette a tervező, hogy csak azok hajthatnak be rajta.

Fotó: Látványterv: Műépítész Kft.

– Próbáltuk a hely szellemét még határozottabbá tenni egy kelet–nyugati összekötéssel, ami mindenképp az Avas történelmiségére emlékeztet. Helyet kapott a területen egy 240 méter hosszúságú szánkópálya is, a téli hónapokra.

Az említett funkciókat úgy helyezték el, magyarázta, hogy akik az Avastetőre felérkeznek, mindig találjanak valami érdekes élménypontot. Az Avasi kilátó lábához, a jelenlegi parkoló helyére éppen ezért egy olyan amfiteátrumot, kereskedelmi és vendéglátóhelyet terveztek komfortponttal, ahol bármiféle rendezvényt is meg lehet tartani. Puskás Péter hozzáfűzte, Szunyogh László főépítész és Veres Pál polgármester arra kérte, tegyék alkalmassá városi ünnepségek megrendezésére is a helyet. A teátrumtér körülbelül 300 ember befogadására lesz alkalmas. Ha délről, a Perczel Mór utca felől sétálunk fel a kilátóhoz, akkor épület jellegűnek kell hatnia. A tér a mozgásukban korlátozottak számára is igénybe vehető, az Avastetőn egyébként is bárhová el lehet majd jutni kerekesszékkel is, a tervezésben a fogyatékossággal élő Nagy Bendegúz rehabilitációs szakmérnök volt segítségükre.

Érkező- és indulópont

Az Avastető fejlesztésének másik eleme a Perczel Mór utca felé tartó említett útvonalak (szintén akadálymentesítettek), az utcánál egy kapu lesz, ahol érkező- és indulópontot alakítanak ki komfortzónával. Információs tábla jelzi majd, hogy mi mindent lehet látni az Avastetőn: melyek azok a facsoportok, növények, amelyeket érdemes megnézni, melyek azok a pontok, ahol a régi szőlőkultúrát tudja a vendég felfedezni, melyik útvonalon közelíthető meg az arborétum, az avasi pincesor, a lakótelep vagy a Horváth-tető tematikus játszótere. Ez utóbbi mellett egyébként a régi amfiteátrumot jelenlegi vadságában hagyják meg, csak kertészeti eszközökkel hozzák rendbe.

Puskás Péter, a Műépítész Kft. ügyvezetője | Fotó: Bujdos Tibor

Puskás Pétertől megtudtuk, a karbantartás is fontos része a projektnek. Az ehhez szükséges eszközök tárolásához is komfortpontokat terveztek, mindenhol lesznek vízvételi lehetőségek a teljes terület locsolására, karbantartására. Lámpasorok szegélyezik majd a sétányokat, az utak nem aszfalt-, hanem olyan kőburkolatot kapnak, amely a táji környezetbe beleillik. Mindenhol ülőpadokat és szemeteseket helyeznek ki, teljes egészében megoldott – a tervekben szerepel ennek módja – a szemétszállítás is.

Térfigyelő kamera, járőrök

Hogyan marad meg mindez az átadás után? Térfigyelő kamerával és járőrszolgálattal lesz megerősített a térség felügyelete – hangsúlyozta a tervező.

Fotó: Látványterv: Műépítész Kft.
Fotó: Látványterv: Műépítész Kft.

A parkolók – majdnem 150 hely – egy részét az úttal párhuzamosan a Mendikás út mellé tervezik, a többit pedig olyan parkírozóblokkokba, amelyek kialakításához szinte egy fát sem kell kivágni.

Azt, hogy mikor kezdődik az építkezés, még nem tudta megmondani a tervező, mint ahogy a beruházásra szükséges összegről sem tudott beszélni. (A tervezett beruházásnak nem része a libegő kiépítése a Szent István tértől a kilátóig, de az avasi borpincék területe sem, az Avasi kilátó felújításának terveit pedig más építésziroda készíti – a szerk.)

Fotó: Látványterv: Műépítész Kft.

Az biztos, most fejezték be az engedélyezési tervet, a kiviteli terv készítésének a szakaszában vannak.

Az Avas fejlesztésének szándéka több városvezetési ciklusra nyúlik vissza. A pályázaton nyert forrást a jelenlegi az előző vezetéstől örökölte, a már meglévő terveket a mostani vezetés tovább bővítette.

(A borítóképen: Az Avastető a kilátónál élettel telhetne meg az építészek terveinek megvalósítása esetén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában