közlekedés

2021.09.18. 17:30

Egyre menőbb bringával járni a munkába

Az otthon és a munkahely közötti távolságra nem kell speciális öltözék, de eső ellen védő igen.

Apagyi Beáta

Fotó: Kozma István

Rengetegen kerékpároznak az utakon nap mint nap, közülük sokan a közlekedés ezen formáját választják akkor is, ha el kell jutniuk a munkahelyre. Kunhalmi Zoltán, a Kerékpáros Miskolc Egyesület elnöke szerint egy gyors és olcsó, stresszmentes közlekedési módról van szó.

Biztonságos közlekedés

– A kényelmes munkába tekerés is jelent bizonyos alapmozgást, hozzájárul az egészség megőrzéséhez, erősíti az immunrendszert. Külön kiemelném, hogy aki a korábban autóval megtett útjai minél nagyobb részét kerékpárral teszi meg, az nemcsak önmagáért, hanem a többi városlakóért is tesz. Hiszen minden autóval megtett kilométer jelentős környezetszennyezéssel jár. Emellett rendkívül pazarló azzal, amiből városban a legkevesebb van: a hellyel. Az egyéni autóhasználat nagyságrenddel nagyobb helyet igényel a kerékpározásnál és a közösségi közlekedésnél, és mivel a város beépítettsége miatt a hely korlátozott, minél többen kerékpároznak, annál kisebb dugókban araszolhat az, aki marad az autónál. A nemzetközi tapasztalatok szerint ha egy városban nő a kerékpárral közlekedők részaránya, akkor biztonságosabbá válik a közlekedés – emelte ki az elnök. Hozzátette, hogy a mozgás során viselt öltözék függ attól, mennyire vagyunk elszántak.

– Ha csak nyáron, napsütésben akarunk bringával menni a munkába, akkor igazából semmi extrára nincs szükségünk. Azért a szemüveg viselését ilyen esetekben is ajánljuk, mert nagyon kellemetlen tud lenni, ha az ember szemébe repül valamilyen rovar. Bár a munkahely és az otthon közti általában nem nagy távolság legyőzéséhez nincs szükség speciális kerékpáros-ruházatra, de eső ellen védő öltözékre igen, és ha télen is bringázunk, akkor mindenképp ügyelni kell ízületeink megfelelő védelmére egy jó kesztyűvel és kamáslival – hangsúlyozta.

Fontos a jól záródó lakat

– Ami a bringa felszereltségét illeti, szükség van elsősorban egy lakatra. Alapelv, hogy a kerékpár árának 10 százalékát érdemes lopás elleni védelemre fordítani, de az alap sodronyzáraknál mindenképp érdemes komolyabbat választani. Még viszonylag ritkább használat mellett is jöhet hirtelen zápor, ilyenkor jó szolgálatot tesz a sárvédő. Hasonlóan fontosak a kötelező felszerelések, kiemelten a világítás elöl és hátul is. A hölgyek szoknyája beakadhat a hátulsó keréknél és a láncnál, ez ellen láncvédővel védekezhetünk.

– Útközben a leggyakoribb probléma a defekt lehet. Ma már léteznek komoly defektvédelemmel ellátott és valóban megbízható gumiabroncsok (külsők), de ezek ára viszonylag borsos. Elfér a bringán és nem nehéz egy könnyű kézi pumpa, amit mindig érdemes magunkkal vinni. Hasznos, ha autószelepes belsőt használunk, ezt könnyen felpumpálhatjuk bármelyik útba eső benzinkúton – mondta Kunhalmi Zoltán.

Esőben, hidegben, szélben is

A Groupama Biztosító megbízásából készített felmérés szerint sokan a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt sem mondanak le szenvedélyükről. 42 százalék esős időben, 56 százalék hideg időben, 60 százalék erős szélben is útra kel. A megkérdezett bringások az utakon a legnagyobb problémának azt tartják, hogy autós társaik nem tartanak megfelelő oldaltávolságot, az autósok pedig a világítás nélkül kerékpározóktól tartanak leginkább.

(A borítóképen: Két keréken)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában