futrinka

2021.09.05. 18:00

Csótányra hajaz, de ártalmatlan

Gyaníthatjuk, hogy futrinkával van dolgunk, ha felrepül és nappal is aktív.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A hazánkban közismert házi svábbogáron kívül egyre gyakrabban lehet találkozni német és amerikai csótánnyal is, amelyet állateledellel, illetve termékek csomagolásában, vagy hajón és repülőn hurcoltak be az emberek. Az invazív csótányfajok kártékonyak, de számos ártalmatlan mezei bogár, például a most rajzó futrinkafélék és az erdei csótányok is betévedhetnek otthonunkba. Ezek miatt néha tévesen riasztják a rovarirtókat.

Betelepülő csótányfajok

– A barnásszürke német csótányt és a barna amerikai csótányt, amely képes vitorlázó repülésben bárhonnan leereszkedni, mi is írtjuk – mondta Gerőcs Viktor vezető gázmester. – Ezek a beköltöző fajok lassan az egész világon elterjednek, mert a petéiket nagyon nehéz észrevenni. Annak ellenére, hogy nem őshonosak, remekül alkalmazkodnak a környezethez és szaporodnak is, hiszen a klíma megfelelő számukra és elegendő nedvességet találnak. Emellett nyár végén rajzik a repülő erdei csótány is, amely elsősorban gyümölcsökkel táplálkozik. Valamint a futrinkafélék, amelyek inkább a mezőgazdasági terményeket pusztítják, a lakásban kevesebb kárt tudnak okozni. Ezek a fajok nem rejtőzködnek, főleg nappal aktívak és a szabad ég alatt van a természetes élőhelyük. A szúnyogháló és a ragasztós csótánycsapdák elegendő védekezést jelentenek ellenük.

Vizesblokknál tanyáznak

A csótányirtás módját mindig a fertőzöttség mértékének megfelelően kell kiválasztani.

– Amennyiben viszonylag kevés bogár és csak éjszaka jelenik meg, akkor egyszerű gél pöttyöket rakunk ki a gócpontokra. Viszont, hogyha már nappal is találkoznak velük a lakók, mert sok van belőlük, akkor ezt kiegészítjük permetezős, vegyszeres, gázosító technológiával. A leghatékonyabb az összes módszer között pedig a hideg ködképzés, ami szinte azonnal hat, de 4 óra hosszára szabaddá kell tenni hozzá a lakást. Bérházakban gyakran a szomszédból, a vizes blokkokon, vezetékeken és szellőzőrendszeren keresztül jönnek át a kártevők. Úgyhogy az irtás során főleg a behatolási pontokra koncentrálunk. Azt szoktuk javasolni, hogy a csap alatti részt, a kád melletti és a WC mögötti területet tegyék szabaddá, mielőtt a helyszínre érkezünk – tudatta a szakember.

Dupla irtás a biztos

Az alapvető higiénés követelmények megtartásával megnehezítjük a svábbogarak dolgát.

– Rendszeres takarítással és a lakás tisztán tartásával lassítható, még a szomszédból érkező csótányok megtelepedése is. Továbbá könnyebben észrevesszük őket és időben tudjuk megkezdeni az irtást, ami sokkal hatékonyabbá teszi az eljárást. Egy rovar miatt még nem szükséges a riasztás. Azonban onnantól kezdve érdemes fokozott figyelmet fordítani az egész lakásra. Csaliként esetleg egy kis vizet hagyhatunk a mosogatóban. Ha pedig már egyszer a helyszínen jártunk, mindenkinek szoktuk ajánlani a második irtást, ami az elsőhöz képest kevésbé problémás és hamarabb végzünk vele – javasolta a vezető gázmester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában