Választási kampány

2021.09.03. 11:30

Csak ígéret maradt az iskolakezdési támogatás

A miskolci családok az ígéret ellenére második éve nem kapják meg az iskolakezdési támogatást.

Veres Pál

Fotó: ÉM-Archív

„Veres Pál vagyok, és vállalom, hogy minden iskoláskorú gyermeknek 10 ezer forintos iskolakezdési támogatást adunk, segítsük a családokat, segítsük a gyermekeket, virágozzon nagy Miskolc, szavazzunk a változásra!” – mondta Veres Pál a 2019-es önkormányzati választások előtt kampányvideójában. A voksolást a Velünk a Város támogatásával megnyerte, de az ígérete csak ígéret maradt, hiszen sem tavaly, sem most ősszel nem fizették ki a pénzt.

Más települések adnak

Egy gyermek beiskolázása – lapunk korábban foglalkozott a témával – idén 40 ezer forintra is rúghat. Úgy, hogy a költségekben a tankönyvek ára nincs is benne, hiszen azt teljes egészében állja a magyar állam. A helyzet azért is borzolja a kedélyeket, mert sok más település segíti a saját lakóit: a helyi önkormányzatok lehetővé teszik a beiskolázási támogatás igénybevételét, s erejükhöz mérten gyermekenként öt-tíz ezer forint támogatást is nyújtanak.

Megkérdeztük a miskolci járókelőket, mi a véleményük arról, hogy idén sem kapják meg a Veres Pál által megígért támogatást az iskolás gyermeket nevelő családok. „Ugyanaz a véleményem, mint az utazási kedvezményről, amelyet márciusban beharangoztak, hogy elméletileg a kisgyermekes anyukák igénybe vehetik ingyenesen a közlekedést, ez benne volt az újságtól kezdve mindenhol, azzal, hogy ez nem valósult meg, a pénztárnál szembesültem. Van iskoláskorú gyermekem, nagy segítséget jelentene nekem, hiszen idén is több 10 ezer forintot hagytam a boltokban tanszerekre. Itt mindent csak megígérnek, de semmi sem teljesül, pedig jó lenne a támogatás” – vélekedik Tünde, aki az egyik kisgyermekével sétált babakocsival a miskolci Széchenyi utcán.

„Elment a kedvem”

„Itt mindent elvesznek az embertől, a mostani városvezetés nem a közt szolgálja. Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó. Én még temetési támogatást sem kaptam, ahhoz, hogy megkaphassam, elvileg túl gazdag vagyok, pedig nincs nagy jövedelmem, de így van ez a 3 ezer forintos fűtéstámogatás esetében is, olyan feltételeket szabtak, hogy elment a kedvem tőle, ilyen például, hogy kijönnének megnézni a lakást, hogy rászorulok-e, vagy sem” – hangsúlyozta Nagy Istvánné miskolci lakos, aki éppen a villamosra várt.

Már meg sem lepődik

„Annyi mindent ígértek már, hogy szinte meg sem lepődök azon, hogy nincs. Őszintén megmondom, már el is felejtettem, hogy van – pontosabban lehetne – ilyen, pedig két iskoláskorú gyermekem van. Eléggé elszomorít, hogy ígéretekkel tele a padlás, de ­megvalósításról az önkormányzat esetében nem beszélhetünk” – mondta Katalin lapunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában