megyei közgyűlés

2021.09.17. 17:30

Borsod-Abaúj-Zemplén nyitva áll a fejlesztések előtt

A megye kezdi kiheverni a pandémia miatti visszaesést, és már a jövőbeni fejlesztéseket tervezi.

Szaniszló Bálint

Fotó: Kozma István

A koronavírus-járvány miatti lezárások után immár második rendes ülését tartotta meg csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés. A huszonnégy napirendet számláló tanácskozáson több olyan javaslat hangzott el, amely azt vetíti előre, hogy a pandémia miatti stagnálás után új erőre kaphatnak azok a beruházások, projektek, amelyek a fejlődést szolgálják.

Az egészségügyé a kitüntetés

Az augusztus 20-a alkalmából megtartott ünnepi közgyűlésen adták át a megye legrangosabb kitüntetését, a Rákóczi-láncot, amelyet idén dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatója kapott meg. Révész János az elismerésért levélben mondott köszönetet, amelyet a közgyűlésen felolvasott Bánné dr. Gál Boglárka elnök.

A főigazgató a kórház és az egészségügy valamennyi dolgozója elismerésének nevezte az általa átvett elismerést. Mint írta, mindenki kitüntetést érdemelne, aki részt vett a koronavírus elleni harcban.

A díjaknál, elismeréseknél maradva a közgyűlés módosította a megyei önkormányzati kitüntetések alapításáról és az adományozás rendjéről szóló rendeletet. Tudniillik, az adományozással kapcsolatos döntés-előkészítésben véleményezési jogkörrel eljáró szakmai kuratórium ülésén felvetődött, hogy az Alkotói Díj adományozásának rendeletben megfogalmazott tevékenységi köre nagyon szerteágazó, felöleli az alkotóművészet, a tudományos kutatások, az elméleti és gyakorlati szakemberek tevékenységének elismerését éppúgy, mint a művészeti jellegű alkotóközösségeket.

Javaslatot fogalmaztak meg egy tudományos díj létrehozására, amellyel a műszaki, természet-, társadalom- és más tudományos területen kimagasló teljesítményt elért szakemberek, valamint közösségek részére javasolnak elismerést odaítélni. A díj Vay Ábrahámról kapja a nevét.

Javaslatként merült fel továbbá a kiváló, magas színvonalú oktatási, nevelési, pedagógiai tevékenységet végző óvodapedagógusok, tanítók, tanárok, főiskolai és egyetemi oktatók díjazására új kitüntetésként a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Comenius Díja alapítása. A javaslatot egyöntetű igen szavazattal fogadta el a közgyűlés.

A közgyűlés tárgyalt a megye gazdasági és mezőgazdasági helyzetéről. Mindkét beszámoló reményt keltő megállapításokat tartalmazott. Szó volt a Via Carpatia együttműködésről is, amely a magyar–szlovák határ menti területek fejlődését szolgálja.

Elhangzott az is, hogy a megyei önkormányzat közbeszerzés alapján elkészítteti a megye kerékpárforgalmi főhálózati tervét, hogy felmérje a megyében található települések és környezetük kerékpáros közlekedésének a helyzetét, a fejlesztés lehetőségeit.

(A borítóképen: Bánné dr. Gál Boglárka elnök vezette a megyei közgyűlést)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában