Fejlesztés

2021.09.03. 14:00

Biztonságosabb és modernebb járművek

Új mentőautóval gazdagodott a szikszói mentőállomás.

Fotó: Ádám János

Az Országos Mentőszolgálat fejlesztését a kormány kiemelten kezeli, melynek számos eleme van, többek között mentőautó-beszerzések és mentőállomás-felújítások. Csak tavaly több mint 200 mentőautót cseréltek le modern gépjárműre, amelyeknek teljes felszerelésére és megvásárlására összesen 9,82 milliárd forintot költött az állam. Az új mentőautót Szikszón ünnepélyes keretek között adták át a mentőállomás dolgozóinak.

Egy hasonló mentőállomáson kezdte a pályáját orvostanhallgatóként, erre emlékezett vissza beszédében Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

– Nem gondoltam volna, hogy egyszer egy olyan mentőautóban fogunk dolgozni, amelyben fel lehet egyenesedni, és nem kell guggolva beemelni a betegeket, és amelyben van légkondicionálás – sorolta a főigazgató többek között azokat az előnyöket, amelyeket ez az új mentőautó magában foglal. – Ez egy óriási út, amelyet mi bejártunk az elmúlt időszakban, és hogy Szikszóra is megérkezett az új mentőegység, példázza azt a figyelmet, amely a mentőszolgálatra irányul, nemcsak a lakosság, hanem a kormányzat részéről is – hangsúlyozta. Szólt arról is, hogy jövőre újabb béremelést kapnak a mentők és megújítják a szolgálat munkaruházatát is.

– Köszönet és hála a munkájukért, különösen az elmúlt másfél évben, a Covid-helyzetben – erről dr. Koncz Zsófia fideszes országgyűlési képviselő beszélt. – Ez az új autó fontos lépés a mentőállomás életében, a megyében pedig a negyedik olyan mentőautó, amelyik akadálymentesített – utalt arra a rámpára, amelynek segítségével mostantól nem kell emelgetni a mentőbe be- és kiszálláskor a betegeket. Az ünnepélyes átadón dr. Koncz Zsófia segítséget ígért a szikszói mentőállomás épületének felújításában is.

Biztonságérzetet ad

– A szikszóiaknak és a járásban élőknek is biztonságérzetet ad ez az új mentőautó – hangsúlyozta Sváb Antal Béla, a település polgármestere. Az egyelőre tervekben szereplő állomásfelújításhoz pedig felajánlotta a város segítségét.

A mentőszolgálat az ország legnagyobb egészségügyi intézményeként 1200 autóból álló flottát üzemeltet országszerte, és a pandémia előtt mintegy 1,2 millió beteget láttak el évente a mentők. Az elmúlt 10 évben mintegy 1000 mentőautót vásároltak kormányzati forrásból, ennek köszönhetően mára a mentőautók átlagéletkora 5 év lett.

(A borítóképen: Dr. Koncz Zsófia, dr. Csató Gábor és Sváb Antal Béla)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában