fejlesztés

2021.09.07. 20:00

Biztonságos közlekedés a Dubicsányt, Putnokot és Serényfalvát összekötő kerékpárúton

A kétkerekű közlekedést fejlesztette a megvalósított 666 millió forintos pályázat.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A lakosság már korábban birtokba vehette, hivatalosan azonban a közelmúltban adták át azt a kerékpárutat, amely Serényfalvát és Dubicsányt köti össze úgy, hogy közben áthalad Putnokon, és érinti a Sajó partját is. A fejlesztést úgy valósították meg a térségben, hogy a sportturisztikai célok mellett a mindennapokat is megkönnyítse, ugyanis a nyomvonal valamennyi közintézményt érinti, így a putnokiak és a környéken élők akár autó használata nélkül is elintézhetik a különböző ügyeket.

Másrészt közlekedésbiztonsági szempontból is lényeges volt a beruházás, hiszen a 26-os főút ezen szakaszán számos olyan baleset történt, amelynek kerékpáros volt a szenvedő alanya. A bringásoknak most már nem kell az autók mellett haladni, hanem az úttesttől elkülönítve közlekedhetnek.

Kapoccsá válhat az út

– Az országban számos helyen történnek olyan fejlesztések, amelyek a közlekedéshez kapcsolódnak. Gyorsforgalmi és főutak újulnak meg, fejlesztjük a vasutat, és a sok százmilliárdos építkezések között megtalálhatóak a kerékpárutak építése is – fogalmazott a putnoki avatóünnepségen dr. Fónagy János parlamenti államtitkár, korábbi közlekedési miniszter. – Ebből a szempontból a Balaton és a Tisza-tó környéke élvezett prioritást a nyári hónapokban, nekem viszont a térséghez fűződő szoros kapcsolatom miatt sokkal fontosabb a gömöri régióban megvalósult aszfaltcsík. A helyiek az évtizedek alatt megszokták, hogy kerékpárral közlekednek, ezt viszont most már sokkal biztonságosabban tehetik meg Dubicsány és Serényfalva irányából. Másrészt ez a kerékpárút része az országos hálózatnak, és fontos szerepet tölt be a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park összekötésében is.

A három települést és Putnok város belterületi, illetve egyes külterületi részeit érintő kerékpárút 666 millió forint európai uniós támogatás segítségével jött létre. Az útvonal összesen 11 km hosszban – ebből 6,3 km épített út – kapcsolja össze Dubicsány, Putnok és Serényfalva településeket. Az útszakaszon két híd, illetve vízelvezető átereszek épültek. A helyi lakosok, illetve a környező településekről munkába járók könnyebben közelíthetik meg munkahelyeiket a kerékpárúton, mivel az országutat elhagyva Putnok utcáin halad tovább, érintve több intézményt és létesítményt is, és a putnoki vasútállomást is bekapcsolja a kerékpáros vonalra.

Kapcsolódó fejlesztések

A beruházás nyomvonala a Kossuth út és a 26. számú főút találkozásánál indul. Itt alakították ki a Gömör városkaput pihenővel, parkolóval, ami felhívja a figyelmet Putnok történelmi szerepére, egykori Gömör vármegyéhez tartozására. A városba nyugat felől érkezőket városkapu fogadja parkosított környezettel. A projekt kapcsán az érintett szakaszokon nyolc buszmegállót és buszöblöt is felújítottak, illetve kerékpártárolókat helyeztek el mindhárom településen. A projekt megvalósítása különösen indokolt, hogy ne csak Putnok, mint járási székhely, hanem a járás többi településének lakói számára is elősegítse a fenntartható közlekedés elérését. A beruházás által létrejött egy kerékpáros „tengely”, amelybe később akár a járás többi települése is bekapcsolódhat.

Az elmúlt években sokan felfedezték Gömör és a környék természeti szépségeit

Riz Gábor

– Örülök, hogy a következő generáció részére vissza tudtuk hozni azt az életérzést, amely nekünk része volt a mindennapi életünknek. Vagyis a kerékpározást – tette hozzá Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője. – Akkoriban értelemszerűen nem volt még ilyen szintű a motorizáció, ezért mi a biciklin nőttünk fel. Büszkeséggel tölt el az is, hogy az elmúlt években számos megvalósult fejlesztést adtunk át, ami azt bizonyítja, hogy épülnek-szépülnek a településeink. Gazdagabbak lettünk egy rendkívül hasznos úttal, amit azok a turisták is jó szívvel használhatnak, akik pihenésképp az aktív kikapcsolódást választják. Az elmúlt években sokan felfedezték Gömör és a környék természeti szépségeit. Tették ezt gyalogosan, de most már ennek kerékpáron sincs akadálya. Bízunk benne, hogy ezt a projektet tovább tudjuk bővíteni az előttünk álló időszakban, hiszen az a cél, hogy minél több település csatlakozzon ehhez az úthoz.

Köszönetet mondott

Putnok polgármestere szerint a megvalósult kerékpárút kapcsán a helyi lakosság és a turisták kiszolgálása mellett az is legalább ilyen fontos, hogy sikerült tehermentesíteni a városon áthaladó főközlekedési út forgalmát.

– Amikor megjelent ez a pályázati felhívás, egyáltalán nem volt kérdés, hogy akarjuk ezt a beruházást – fogalmazott az ünnepségen Tamás Barnabás polgármester. – A 26-os út ugyanis jelenleg is nagyon leterhelt, de így legalább a bringásokat biztonságban tudhatjuk. Köszönettel tartozunk azoknak, akik ezért az útért tettek, dolgoztak az elmúlt évek során. Az önkormányzat ugyanis egyedül nem lehetett volna sikeres pályázó, szükséges volt a kormányzati szándék és az országgyűlési képviselő hatékony lobbitevékenysége is. Boldog vagyok, mert Putnok és a környező települések ismét egy komoly fejlesztéssel lettek gazdagabbak.

(A borítóképen: Az avatóünnepség után kipróbálták az új kerékpárutat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában