biometrikus aláírás

2021.09.15. 18:30

Biometrikusan könnyebb

Az ügyintézést egyszerűbbé teszi a kormány­ablakokban a digitalizált aláírásminta.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt héttől elérhető az aláírásminta-alapú hitelesítés Borsod-Abaúj-Zemplén megye 23 kormányablakában, amely egyszerűbbé teszi a személyes ügyintézést és csökkenti a munkafolyamatok során felhasznált papírmennyiséget. A fejlesztésnek köszönhetően azok az ügyfelek is élvezhetik a papírmentes adminisztráció előnyeit, akik eddig nem rendelkeztek digitális aláírással vagy ügyfélkapu-regisztrációval.

Titkosított formában

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól megtudtuk: a kormányablakokban üzembe helyezték azokat az úgynevezett aláíró padokat is, amelyek lehetővé teszik a napjainkban legelterjedtebb, dokumentumhitelesítésre használt, kézi aláíráson alapuló új, elektronikus hitelesítési forma kialakítását és bevezetését.

A biometrikus aláírásminta esetében titkosított formában rögzítik és tárolják a kézjegy minden fizikai jellemzőjét, többek között az írás sebességét, az érzékelt nyomásadatokat és azt is, hogy hányszor és mikor emelte fel a tollat az aláíró. Az aláírások összehasonlítása során ezeket a jellemzőket ellenőrzi a rendszer, nem az aláírás képét.

A biometrikus aláírást egyszeri regisztráció után lehet igénybe venni. Jelenleg 32 ügytípus intézésében használható a megyei kormányablakokban, többek között: ügyfélkapu-regisztráció, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel kapcsolatos ügyek, hiteles tulajdonilap-másolat iránti kérelem, Európai Egészségbiztosítási Kártya kiállítása iránti kérelem, családtámogatási ellátások intézése, csok kedvezményhez, otthonteremtési kamattámogatáshoz vagy adó-visszatérítési támogatáshoz hatósági bizonyítvány igénylése, az első sikeres nyelvvizsga díjának támogatása iránti kérelem továbbítása, vagy az álláskeresők nyilvántartásba vétele iránti kérelem. Az intézhető ügytípusok száma az ígéretek szerint tovább bővül majd.

(A borítóképen: Ez a jövő? A biometrikus aláírást számos ügy intézésénél is használják majd az irodákban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában