gazdasági fórum

2021.09.29. 17:30

Befektetőt hozhat a szakképzés

Rugalmas együttműködést kínál a gazdasági szereplőknek a Miskolci Szakképzési Centrum és a Miskolci Egyetem.

Fotó: Kozma István

A szakképzési rendszer megújítása és a modellváltáson átesett felsőoktatás rugalmasabban tudja követni a munkaerőpiac igényeit. Az államilag támogatott képzési programok további lehetőséget kínálnak a gazdaság szereplőinek, hogy a szükséges képzettségű és létszámú munkaerő rendelkezésükre álljon – hangzott el a befektetésösztönző gazdasági fórumon, amelyet kedden rendeztek a megyeházán.

Változó vizsgarendszer

Hamarosan átalakul a szakképzési vizsgarendszer. Az egységes szemléletű, objektív, személyi tanúsításon alapuló mérés a képzés magas minőségét igazolja majd a munkáltatók számára, lényegében azt, hogy szakmájában megbízható munkavállalóval találkoznak – jelentette be Virág Gergely, a Miskolci Szakképzési Centrum (MSZC) vizsgaközpontjának vezetője. A legnagyobb akkreditált vizsgaközpont Miskolcon nyílik meg jövőre, tevékenysége pedig nemcsak a középfokú iskolák végzős diákjainak tudását értékeli, hanem a felnőttoktatásban szakmát szerzőkét is. Ezzel arra utalt, hogy a rugalmasabb keretek között megszerezhető vállalatspecifikus tudás minősítése az iskolarendszerű képzéshez hasonló lesz. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy két szakképzés és egy szakképesítés megszerzése mindenki számára ingyenesen elérhető lehetőség.

Intenzívebb kínálat

A szakképzési rendszer előző évben történt átalakításával átláthatóvá váltak a lehetséges karrierutak, ami meghozta a fiatalok kedvét a szakmatanulás iránt. Idén a tavalyinál 26 százalékkal többen jelentkeztek az MSZC iskoláiba, amit Virág Gergely jelentős előrelépésként értékelt.

A képzési területeket számba véve az országban elérhető 24 ágazatból 19-ben folytatnak szakképzéseket, amelyek Miskolc és környékének munkaerőpiaci igényeihez igazodnak. Mint mondta: a képzési paletta a térség hosszú távú munkaerő-utánpótlását meg tudja oldani.

A szakképzési rendszer előző évben történt átalakításával átláthatóvá váltak a lehetséges karrierutak

Virág Gergely

A Miskolci Egyetem a modellváltásnak köszönhetően intenzívebben tudja tevékenységét a gazdasági szereplők számára kínálni, legyen szó tudományos és innovációs tevékenységről vagy a kutatás-fejlesztési háttér biztosításáról – sorolta Szilágyi Roland, az intézmény oktatási rektorhelyettese. A gazdasági szereplőkkel történő együttműködés egyik legfőbb terepeként a duális képzést említette. Jelenleg 170 partnerrel van megállapodásuk hallgatók fogadására, de szívesen közreműködnek a speciális igényekhez igazodó rövid ciklusú képzések megvalósításában is.

Alacsony iskolai végzettséggel

A jövőbeli lehetőségeket számba véve Szilágyi Roland a szakkollégiumi rendszer kiépítéséről beszélt, amely a gyakorlati vállalati problémák megoldását segítheti. Kiemelten szólt a campuson létesülő Tudományos és Innovációs Parkról, amelynek fókuszterületei között a korszerű technológiák és innovatív megoldások keresése, valamint a Logisztika 4.0 program kidolgozása szerepel. A további tervek között említést tett mintaüzemek létrehozásáról, amelyek a vállalkozások gyártási és fejlesztési folyamataihoz kínálnak majd kísérleti terepet.

A kormányzati és uniós forrásokból biztosított képzési programok a kistérségek munkaerő-kínálata közötti jelentős különbségek csökkentését szolgálják – fogalmazott Menyhárt Szabolcs, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője. Mivel a megyében az álláskeresőknek a fele alacsony iskolai végzettségű, integrációjuk az elsődleges munkaerőpiacra mindennapi feladatot jelent. Az uniós forrásokból megvalósított programokban, a gyermekeknek szóló felzárkóztatásban, a közfoglalkoztatásban és a munkaerőpiaci támogatásokban eddig mintegy 38 ezer fő részesült.

A piaci foglalkoztatók képzési támogatására jelenleg országosan 15 milliárd forintos kerettel nyílt forrás, amelyre a hazai gazdaság valamennyi szereplője pályázhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában