bányásznapi ünnepség

2021.09.06. 14:00

Bányásznap – az emlékezés ideje

Idén a Császta-hegy adott otthont a 71. megyei bányásznapnak.

Petri Nóra

Fotó: Kozma István

A térség bányászmúltját bemutató élményparkot is létrehoznak hamarosan a Császta-hegyen. Ez is elhangzott a szombati megyei bányásznapi ünnepségen. A Császtai Búcsút megelőző rendezvényen a térség 150 éves bányászmúltjára is visszatekintettek.

Egykor fontos volt

„Ez a szakma tudást, kitartást, kemény munkát és különleges szakképzettséget igényelt – hangsúlyozta Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke a bányásznapon. – Ma van mire emlékeznünk, hiszen ez az iparág hosszú évszázadokon át a magyar gazdaság húzóágazatát jelentette. A bányászat és a bányászok megbecsülése nemcsak gazdasági, hanem szellemi, tudományos és nem utolsósorban kulturális értelemben is jelentős hatást gyakorolt hazánk fejlődésére. Borsod-Abaúj-Zemplén megye több évszázadon keresztül volt a nehézipar, a bányászat és a kohászat egyik központja.”

Bánné dr. Gál Boglárka és Molnár Oszkár | Fotó: Kozma István

– Az 1800-as évek közepén a Coburg család egy osztrák geológust bízott meg azzal, hogy derítse fel, a környéken létezik-e szénvagyon – elevenítette fel Molnár Oszkár, Edelény polgármestere. – Akkor derült ki, hogy a térségben nagyon komoly barnaszénvagyon található. Az első bányát 1855-ben a Császta alján nyitották meg a Coburgok. Azért volt szükségük erre az energiaforrásra és nyersanyagra, mert ennek a családnak a tulajdonában volt Magyarország első cukorgyára is, ehhez az ottani tevékenységhez pedig szükségük volt szénre. Az egykori cukorgyár épületének egy része – ami később magtárként is szolgált – ma is megtalálható a vasútállomás közelében. A későbbiek során már a lakosságot és más ipari üzemeket is kiszolgált a bánya – foglalta össze a polgármester.

Már nem korszerű

„A bányászok minden korban közösséget alkottak, és rendkívül összetartóak voltak” – nyilatkozta az Északnak Aleva János vasokleveles bányamérnök, az ünnepség egyik résztvevője. – Lent a bányában is csapatban dolgoztak, azt szokták mondani például, hogy egy ember nem bányász.

– Bányatelepen nőttem fel, Kurityánban, onnan eredt a szakma iránti szeretetem. Ott mindenki a bányászatból élt, és az ember gyerekként hallgatta a bányászokat, hogy mit beszélnek, és mi is kíváncsiak lettünk. Megnéztünk egy-két dolgot – még sötétben is – a bányában gyerekfejjel – mesélte mosolyogva. – Így adódott, hogy elkezdtem az egyetemet a bányamérnöki karon, ahol 1956-ban végeztem. Miskolcon kezdtünk, Sopronban végeztünk, mert akkor megosztott képzés volt. Ez a 65 év, ami közben eltelt, azt is hozta, hogy idén a Miskolci Egyetemen vehettem át a vasdiplomámat.

– Most már csak az emlékezet marad meg lassan – tette hozzá. – A bányászokra emlékezünk, kegyelettel azokra, akik az életüket vesztették, azokra, akik már nincsenek közöttünk, és tisztelet az élőknek is – mondta az egykori bányamérnök az ünnep kapcsán.

Egy bányásznemzedék eltűnt, és már nincs, aki megtanítsa a fiatal nemzedéket erre a szakmára

Aleva János

– A múlt már csak emlékezés, 1990-től majdnem minden bányát bezártak, ez alatt a három évtized alatt felnőtt egy korosztály, amelyik nem is tudja, hogy milyen ez a hivatás, esetleg a szüleitől, nagyszüleitől hallott róla. Bányászat végeredményben most is van, hiszen az útépítéshez, építkezéshez kellenek többek között a kavics- és bazaltbányák is. Tőlünk gazdagabb ásványi lelőhelyeken pedig vannak ritka földfémek, amelyeket az „okoskütyükhöz” használnak. Tehát amíg többek között televíziókat, telefonokat gyártanak, addig bányászkodni is kell. Emellett persze a nemesfémbányászat is megmarad – tette hozzá a szakember. Ebben a térségben azonban már Aleva János szerint nincs jövője a bányászatnak. – Szénvagyon még van, de az már tüzelésre nem korszerű. Másrészt pedig régen is mondták, hogy ezeket a bányákat később majd meg lehet nyitni. Meg lehetne, de kivel, mikor? – tette fel a kérdést. – Egy bányásznemzedék eltűnt, és már nincs, aki megtanítsa a fiatal nemzedéket erre a szakmára – összegezte Aleva János.

Ajándék bányászlámpa

A Császta-hegyen hamarosan a térség bányászati múltját bemutató élménypark épül majd, amelynek kiállítási anyagához egy eredeti bányászlámpást ajándékozott az ünnepségen a lengyel Zdunska Wola járás vendégségbe érkezett küldöttsége.

(A borítóképen: Több helyszínen tartottak bányásznapi megemlékezést a hétvégén)

https://boon.hu/galeria/perecesi-banyasznapi-unnepseg/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában