Hivatalos magyar delegáció

2021.09.21. 14:30

Alakul az olasz kapcsolat

A látogatás fontos előrelépést jelent a térség számára.

Balogh Csilla

Fotó: PH

Gazdasági, idegenforgalmi és oktatási kapcsolatok erősítése volt a célja annak az olaszországi magyar delegációnak, amelynek Aros János, Sárospatak, valamint Posta György, Tokaj polgármestere is tagjai voltak.

Aros János lapunknak elmondta: a dr. Juhász Hajnalka KDNP-s országgyűlési képviselő, a parlament külügyi bizottságának alelnöke által vezetett delegáció részeként lefolytatott, Róma és Fiuggi településeket érintő látogatás fontos előrelépést jelent a térség számára. Ez elsősorban a borkultúra fejlesztésében, az idegenforgalmi szempontból fontos brand erősítésében, valamint a most létrejött Tokaj-Hegyalja Egyetem kapcsolatainak szélesítésében hozhat az olaszok ezeken a területeken szerzett tapasztalataiból származó előnyöket. Emlékeztetett rá, hogy Sárospatak már idén júliusban teljes jogú tagjává vált a Magyarországi Olasz Vállalkozók és Munkáltatók Szövetsége – Confimprese Ungheria (MOVSZ) nevű szervezetnek. Ez a lépés azt jelenti, hogy Sárospatak önkormányzata a nemzetközi kapcsolatok előremozdításával, térségben gondolkodva, hosszú távon kíván együttműködni új partnerével – közölte Aros János, Sárospatak polgármestere, aki hozzátette, hogy az MOVSZ és a pataki önkormányzat már közösen folytatott tárgyalásokat, és a kölcsönös előnyökre alapozva elősegítené azt az együttműködést, amely a Messinai Egyetemmel valósulhat meg egy élelmiszer-minőség–nemzetközi menedzsment mesterképzés közös elindítása érdekében. Aros János kiemelte: közös céljuk a Tokaji borvidék fejlesztése.

Egységes brand

A delegáció résztvevője voltmások mellett a Hitelpont Zrt. két vezetője is, a polgármester reményei szerint ennek köszönhetően a tokaji régió gazdaságfejlesztési élénkítése során rövidesen kedvezményes hitelkonstrukció jelenhet meg a térség szereplői számára. Ezt előreláthatólag igénybe vehetik majd már most is működő vállalkozások, csakúgy, mint az újonnan alakuló cégek – közölte Aros János. A polgármester beszámolt arról is, hogy hosszasan tárgyaltak a Messinai és a Cassinói Egyetem rektoraival a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel létesíthető kapcsolatok lehetőségeiről. A felsőoktatási intézmények segíthetnek a Tokaji borvidéknek a közös brand elkészítésében, amely a turizmus, a szolgáltatások és a gasztronómia tekintetében egységes képet alakítana ki a térségről – fogalmazott. Ebben az olaszoknak nagy tapasztalatuk van, és az adottságaik is hasonlóak Tokaj-Hegyaljához. Ezért is választották őket partnerként – tette hozzá Aros János.

Különösen közeli kapcsolatot alakított ki a sárospataki polgármester Fiuggi delegációjával, az ottani városvezetővel együttműködési megállapodást írtak alá. A két település sokban hasonlít egymásra, Sárospatakhoz hasonlóan ott is van gyógyvíz, amely nem olyan magas hőmérsékletű, mint a végardói termálvíz, viszont nem fürdésre, hanem Aqua di Fiuggi néven ivókúraként alkalmazzák, mivel segíti a vesekövek lebontását és támogatja a veseműködést. Olasz partnereik ezt a természeti kincset kiváló marketinggel tudják értékesíteni, amit meg lehet tőlük tanulni – mondta Aros János. Úgy tűnik, hogy a fiuggiak a magyar látogatást nemsokára viszonozni fogják, akkor kap majd konkrétabb kereteket a két város közötti együttműködés – jelentette ki a sárospataki polgármester.

(A borítóképen: A magyar delegáció értékes kapcsolatokat alakított ki)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában