Koronavírus-járvány

2021.09.20. 09:00

A végzősök aggódnak kissé

A felvételire nehéz lenne felkészülni digitális oktatás alatt, vélik a nyolcadikosok.

Hegyi Erika

20210303 Szeged Szeged - Szőreg Kossuth Lajos általános iskola Fotó: Török János TJ Délmagyarország

Fotó: MW

Szorongást vált ki a diákokból annak a lehetősége, hogy ebben a tanévben is elrendelhetik a digitális tanrendet a koronavírus-járvány miatt. Ez országos tapasztalat, de megyénkben is jellemző. Mint megtudtuk, főleg a végzős évfolyamok aggódnak az esetleges zárás miatt.

A kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium utolsó éves osztályai már a szalagavató diáknapra készülnek, amiről senki nem szeretne lemaradni. Azonban ha a járványhelyzet kedvezőtlenül alakul, előfordulhat, hogy a várva várt programokról le kell mondaniuk.

Balla Árpád, a gimnázium igazgatója jelezte, a diákok szeretnének a tanév végéig jelenléti oktatásban tanulni. Egyrészt azért, mert társas lények, tehát szükségük van a közösségre, másrészt az elmúlt években nagyon hiányoztak nekik az iskolai programok. A bezártság semmiképpen nem használ nekik.

– Az a tapasztalatunk, hogy a digitális oktatás miatt nem romlottak a tanulmányi eredmények. Az érettségi átlag egy-két százalékkal lett csak gyengébb, mint az előző években, de valószínűleg ez annak tudható be, hogy elmaradtak a szóbelik, ami még javíthatott volna az eredményen. A felvételi statisztikák sem romlottak, és a nyelvvizsgák száma is maradt az előző évek szintjén – sorolta az igazgató. Hozzátette: az érettségiző diákoknak talán még jót is tett a digitális oktatás, mert jobban tudtak koncentrálni a vizsgatárgyakra, több idejük maradt a tanulásra.

– Egyelőre nem mindennapos beszédtéma a diákok között a digitális oktatás, de lelkesen vesznek részt minden iskolai programban. Ebből látom, hogy örülnek a hagyományos iskolai életnek. Azonban nem hiszem, hogy ismét országos zárás lesz, hiszen a pedagógusok több mint 60 százaléka beoltatta magát, és a 12 éven felüliek is felvehetik az oltást – jegyezte meg az igazgató.

Felvételi előtt

Azt már Hegyesi Károlytól, a Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola, AMI igazgatójától tudjuk, hogy a szakminisztérium legújabb álláspontja szerint 7. évfolyamtól felfelé nem rendelnek el digitális tanrendet akkor sem, ha az évfolyamon fertőzött tanulók vannak. Ez biztosítékot jelent a diákok számára. Itt is főleg a végzősök, azaz a nyolcadikosok aggódnak. Attól tartanak, hogy otthon esetleg nem tudnak majd olyan hatékonyan felkészülni a középiskolai, központi írásbeli felvételire, mint az iskolában. Az igazgató szerint az új álláspontnak épp az a magyarázata, hogy a pedagógusoknak és az „idősebb” diákoknak volt lehetőségük beoltatni magukat.

Az igazgató jelezte: náluk egyébként jól működött a digitális oktatás. Olyan felületet használtak, ami nem volt túlságosan leterhelve, így a pedagógusok el tudták érni a gyerekeket videóhívás segítségével.

– Nyilván a gyerekek otthoni tanulását megnehezítette az online oktatás, ebben a szülőknek volt nagy felelősségük, de a tapasztalatok szerint partnerek voltak. Ők is érezték, hogy ez egy olyan időszak, amit csak együtt, közösen tudunk átvészelni.

(A borítóképen: Iskolában. A gyerekek örülnek a jelenléti oktatásnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában