Jó így, engedélyezhető?

2021.09.30. 20:00

A városképvita is megérkezett az óriáskerékkel Miskolcra

„Tényleg ez kell és tényleg itt, a város szívében?” „Ez már bűn kategória az itt lakókkal szemben”, vetik fel kommentelők a Facebookon a Centrum áruház mellett felállított óriáskerékkel kapcsolatban.

Hajdu Mariann

Fotó: Bujdos Tibor

A kerék és a hozzá kapcsolódó bódék (vidámparkra, vurstlira hajaz a hangulat) nagy vitát váltanak ki a közösségi portál több Miskolccal foglalkozó csoportjában is. Sokak szerint nem illik ez a fajta szórakoztatás egy város belvárosába, mások viszont a fanyalgókat nem értik. Van, aki csodás élményéről ír, más tervezi, felszáll rá; november 1-ig lesznek a városban.

Az általunk megkeresett szakemberek (építészek) egyöntetűen azt mondták, rácsodálkoztak a vurstlira, ők is úgy gondolják, nem illik ilyen a belvárosba, Miskolc határába kellett volna felállítani. Egyikük megjegyezte, nem érti azt sem, mit láthat a városból, aki ráül, közel-távol nincs turistalátványosság. Egy másikuk megengedőbb volt: néhány hétig maradnak, annyi talán belefér. Mindegyikük szerint biztos, hogy – bár magánterületen állították fel – kellett hozzá engedély a miskolci önkormányzattól.

Egyikük szerint korábban az Avastetőre vagy a Szent István térre szerették volna felállítani az óriáskereket, de arra nem kaptak engedélyt a város vezetésétől.

Vajon van-e Miskolcnak olyan rendelete, amely városképi szempontból védi a várost, ami alapján elutasítható lett volna az óriáskerék felállítása? Ha igen, betartható-e ez, ha magánterületen akarnak oda nem illő építményt felállítani? (Vagy épp úgy gondolták, „belefér”?) Egy rendeletet találtunk, a 2017 decemberében alkotott, a településkép védelméről szólót, igaz, ebben nem találtunk olyan paragrafust, ami alkalmazható lenne az említett helyzetre.

A kérdéseket elküldtük a miskolci önkormányzat sajtóosztályára, de – lapzártánkig – nem tartották fontosnak tájékoztatni olvasóinkat.

(A borítóképen: Az óriáskerék megosztja a közvéleményt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában