71. Központi Bányásznap

2021.09.04. 17:30

A következő évek nagy átalakításokkal járnak Visonta és Bükkábrány környékén

Vonzó jövőképet adnának.

Tóth Balázs

Fotó: TB

Csütörtökön tartották a 71. Központi Bányásznapot. A gyöngyösi ünnepséget Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke nyitotta meg. Mint mondta, manapság a zöld átalakítás kihívása és az átállás szükségessége jelenti a fő témát. Korábban bíztak új szenes blokkok építésében Visontán, a lignitvagyon kitermelésében, de a szénbányászat befejeződik. Bíznak abban, hogy lesz még jövője az energiahordozónak. Köszönik, hogy 2025-ig működnek a szenes blokkok a Mátrai Erőműben, és a bükkábrányi, visontai rekultiváció 2029-2030-ig eltart majd. A szakszervezet és a dolgozók várják a továbbképzéseket s az igazságos és méltányos átmenetet, a reálbérek, az életszínvonal megőrzését, szeretnék elérni a külszíni bányászok és a földgáz-olaj bányászok korkedvezményes nyugdíját. Az uniós alapból kérik a kis szénbányász vállalkozások támogatását a profilváltáshoz.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról beszélt, hogy az energiaforrások iránt nő a kereslet, az ellátásbiztonság és a megfizethetőség érdekében hatékony és innovatív megoldásokra van szükség. A bányászoknak is a lehető legvonzóbb jövőképet szeretnék kínálni. Az ágazat eredményei egyébként 2016–2019 között több tíz százalékkal emelkedtek. Megújítják az építő-alapanyagokra vonatkozó szabályozást. Mint mondta, dolgoznak a Mátrai Erőmű munkahelyeinek megtartásán, a zöld jövőképen, a régió gazdaságának diverzifikálásán. Arra számítanak, hogy a dolgozók 2025-ig vagy azután az autóipari, fémipari, hegesztői, gépkezelői, robottechnikai, illetve egyéb ipari, logisztikai munkakörökben helyezkednek el. A társaságoknak foglalkoztatásbővítő támogatásokat, illetve új beruházási támogatásokat terveznek adni.

Fejlesztési koncepciót dolgoztak ki a geotermikus energiát hasznosító beruházások pénzügyi kockázatának kezelésére, illetve ösztönöznék a megújuló energián alapuló távhőrendszerek fejlesztéseit.

Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkára ózdi és putnoki évtizedeit idézte föl. Kiemelte, stabil jövőképet akarnak adni a Visonta és Bükkábrány vidékén élőknek 2025 utánra is, fontos a foglalkoztatás megtartása, a térségfejlesztés. A bányászatot a kormány továbbra is stratégiai ágazatnak tekinti, az ásványkincsek pedig valóban kincset jelentenek az országnak. Kemény versenyben kell helytállni, és megköszönte a bányászok munkáját az ország építésében.

Elismerések

Kiváló Bányász elismerést vehetett át Hernádi Béla, Tóth Zoltán (Mátrai Erőmű, Bükk­ábrány) és Besenyei Kornél (Lasselsberger Hungária).

Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Csontos Tibor (Colas Északkő), Derekas Zoltán (MERT Bükkábrány) és dr. Virág Zoltán István (Miskolci Egyetem).

35 éves Bányász Szolgálati Oklevelet kapott dr. Havasi István (Miskolci Egyetem).

(A borítóképen: Palkovics László szerint nő az energiaforrások iránt a kereslet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában