tanévkezdés

2021.08.31. 11:30

Vizsgázik a tanévkezdés

Kezdődik az iskola, így az utak forgalma is megnő szerdától.

Petri Nóra

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Sokan az autót választhatják a korábban szebb napokat megélt közösségi közlekedés helyett Miskolcon, ami miatt újabb dugók kialakulására is figyelmeztetnek a szakemberek. Vannak alternatív megoldások is, ezt mondják a zöldek. Szerintük az is megoldás, ha hetente néhányszor más közlekedési eszközt vagy telekocsit választunk. A rendőrség idén is felkészült a szeptemberre, az iskolák környékén és minden forgalmasabb helyen ott lesz.

Szeptembertől – az iskolakezdésre tekintettel – új menetrenddel közlekednek majd Miskolcon a buszok és a villamosok. „Ez a menetrend egyáltalán nem sűrűbb, mint a májusban és június elején érvényben lévő.” Erről Fejér Balázs, a VEKE miskolci csoportjának vezetője nyilatkozott lapunknak. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szakembere szerint az MVK honlapján ugyan az olvasható, hogy sűrítik a járatokat, viszont ez csak a nyári menetrendhez képest igaz, de egyáltalán nem sűrűbb annál, ami a tavaszi iskolanyitások idején érvényben volt.

– Napközben továbbra is óránként jár az összes olyan járat, ami külső városrészekbe megy, és a nap nagy részében továbbra sem megjegyezhetőek az indulási időpontok. A csatlakozások is nagyon esetlegesek, így előfordulhat az is napközben, illetve hétvégén, hogy több mint két órába telik eljutni az úti célunkhoz, mert halmozódnak a várakozási idők. Ráadásul iskolakezdéskor, az első pár hétben mindig nagyobb az utasforgalom, és félő, hogy ez így nagyon kevés lesz. Ez a menetrendi sűrűség, ami május végén, június elején is érvényben volt, már akkor is kevés volt. Emlékezhetünk az akkori híradásokra, hogy milyen utaselégedetlenséget szült ez a dolog – húzta alá Fejér Balázs, így folytatva:

– Az első héten sokan autóval viszik a gyerekeket iskolába, és sajnos benne van a pakliban, hogy ez most állandósulni is fog, mert annyira használhatatlan a közösségi közlekedés. Minél többen autóra váltanak, annál nagyobb lesz a dugó, és ez az autóval közlekedőknek is rossz, ha nincs egy színvonalas közösségi közlekedés, mert így gyakorlatilag mindenki a dugóban fog állni.

A VEKE szakembere szerint ezzel a menetrenddel továbbra sem lehet jelentős összeget megspórolni. „Ugyanis a csúcsidő járatszámai határozzák meg, mennyi járműre és sofőrre van szükség, az óránkénti járatok pedig nagyon kevés megtakarítást hoznak, ugyanakkor ehhez képest aránytalanul nagy bosszúságot okoznak az utasoknak” – hangsúlyozta Fejér Balázs.

Türelem és figyelem

„A megnövekedett forgalom fokozott figyelmet követel tőlünk.” Erről Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nyilatkozott a tanévkezdés kapcsán. Szerinte a közlekedés egyébként is veszélyes üzem, akár gyalogosan, akár autóval veszünk részt benne. „Fokozott türelmet kérünk a közlekedőktől ebben a időszakban is, hiszen akadhatnak torlódások és fennakadások is a reggeli és délutáni csúcsidőben. Már a legkisebb gyermeknek is van mobiltelefonja, ha mobiltelefonozunk, azt ne közlekedés közben tegyük, még ha sétálunk vagy gyalogolunk, akkor sem” – hívta fel a figyelmet a szóvivő. „Gyaloglás közben is figyeljük az úttestet, figyeljük a forgalmat. Különösen érvényes ez a gyalogátkelőhelyekre. Az elmúlt évek gyakorlatát követve a szeptemberi iskolakezdéskor az iskolák környékén és minden forgalmasabb helyen ott lesznek a rendőreink” – hangsúlyozta Janasóczki Attila.

Gyerekek az autóban

„Én magam is tapasztalom, a mi gyerekeink is négyen vannak, és három helyre kell őket hordani iskolaidőben” – nyilatkozta Bak László, a Miskolci Nagycsaládosok Egyesületének elnöke. „Így nagy gondot kell arra fordítani, hogy jól megtervezzük az utat. Emellett az indulási időre is nagyon oda kell figyelnünk, ha nem szeretnénk elkésni. Sokszor, ha már 5 perccel később indulunk, úgy bedugul az út, hogy esélytelen időben odaérni! Sajnos muszáj autóval közlekedni, mert így biztosítottabbnak látom a gyerekek eljutását, bár most tervezzük azt, hogy a gimnazista korú gyerekeink valószínűleg tömegközlekedéssel fognak utazni. Reméljük, szeptembertől javulni fog a tömegközlekedés Miskolcon, mert nyáron nem volt túl rózsás” – tette hozzá Bak László.

Van más megoldás is

„Minden évben egyre súlyosabbnak mondható a kialakult közlekedési helyzet Miskolcon, különösen a tanévkezdés első napjaiban” – így összegzett F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke. Pedig szerinte van más megoldás is. „Ez közös ügy, így ha valaki egy héten csak egyszer tudna váltani, változtatni, akkor mindenki jól járna. Ha ezeken a napokon nem autóval, hanem kerékpárral vagy közösségi közlekedéssel utaznánk, az sokat segíthetne.”

Nem bűn autózni, ezt mondta F. Nagy Zsuzsanna, de vannak alternatívák. Ha közel van az iskola, és rollerrel, kerékpárral is jól megközelíthető, biztosított minden feltétel, érdemes szerinte ezeket a lehetőségeket is átgondolni.

„Jó alternatíva lenne – hiszen nagy munkáltatók is vannak a városban –, ha telekocsis rendszereket alakítanának ki. Ezek ma már olyan appokat használnak, amikkel gyorsan és rugalmasan megszervezhető a közlekedés.”

(A borítóképen: Szerdán megtudjuk: odaér-e minden gyerek időben a tanévkezdésre. Vannak aggodalmak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában