Munkaerőpiac

2021.08.11. 15:00

Vissza a munkaerőpiacra

A hátrányos helyzetű régiókban élő alacsony képzettségűek visszatérését segítették a munkaerőpiacra.

20210810 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Az "Együtt a munkavállalásért Borsod-Abaúj-Zemplén megyében" elnevezésű projekt záró rendezvénye. képen: Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára

Fotó: Vajda János

Munkaerőpiaci szolgáltatásaival 2613 alacsony képzettségű, a megye elmaradott térségeiben élő munkavállaló elhelyezkedését segítette az Együtt a munkavállalásért Borsod-Abaúj-Zemplénben elnevezésű, 887 millió forint forrásból megvalósított projekt. A három és fél éven át tartó program illeszkedik a kormány munkaerőpiaci stratégiájához, amelyben a foglalkoztatás aktív szociálpolitikai eszközként jelenik meg – hangsúlyozta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a program tegnap tartott zárórendezvényén, Miskolcon.

A kormányzat egyértelmű szándéka, hogy a munkaerőpiacon hátránnyal induló emberek felkarolása ne a segélyrendszer fejlesztésére épüljön, hanem arra, hogy visszakerüljenek a munkaerőpiacra. Saját munkajövedelemmel szerezzék vissza önbecsülésüket.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon a foglalkoztatottak száma 4,7 millió, közülük 160 ezer megváltozott munkaképességű. Az elmúlt évtizedben sikerült elérni, hogy 40 százalékuk munkából tud megélni – emlékeztetett az államtitkár. Hozzátéve: ezt a kereseti korlát eltörlésével, mentorok alkalmazásával, valamint a területen működő foglalkoztatók 50 milliárd forint értékű támogatásával tudták elérni.

Az Együtt a munkavállalásért program azt tűzte ki célul, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által biztosított munkaerőpiaci eszközök hatékonyságát személyre szabottan juttassa el Borsod-Abaúj-Zemplén leghátrányosabb térségeibe, ezzel is segítve az alacsony képzettségű csoportok visszatérését a munkaerőpiacra. A megvalósító konzorciumot vezető Kézmű Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Csizi Péter elmondta: az ország 17 megyéjében indított hasonló program közül a borsodi kapta a legtöbb támogatást pénzügyi és szakmai szempontból egyaránt. 2018 áprilisától 11 ezer 887 főt értek el, köztük 1839 munkaerőpiaci szempontból inaktív embert tudtak bevonni a rendszerbe. A legnagyobb sikernek 2613 ember tényleges elhelyezkedését tartja a munkaerőpiacon, amelyhez hozzájárult az a 168 megyei munkáltató, akikkel együttműködési megállapodást kötöttek.

Kevés a szakképzett munkás

A konzorcium munkájában közreműködött mások mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal is, amelynek vezetője, Alakszai Zoltán kifejtette: az elmúlt tíz év kormányzati támogatásainak köszönhetően munkahelyből ma már nincs hiány a térségben, a problémát most a szükségesnél jóval kevesebb szakképzett munkaerő jelenti. A foglalkoztatáspolitikai problémák megoldásához a kormányhivatal proaktívan igyekszik hozzájárulni, széleskörűen elérhetővé téve a szolgáltatásait valamennyi járásban.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint az észak-magyarországi régió jól teljesített a munkanélküliség felszámolása terén. További előrelépést jelent e tekintetben a megye nyílt munkaerőpiacán helyet talált 2600 új munkavállaló – értékelt Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. A megye gazdasági életének fejlesztéséhez idén 100 milliárd forinttal járult hozzá a kormányzat – emlékeztetett –, 56 megyei vállalkozás jutott versenyképességi támogatáshoz. Mindez a Miskolc–Kassa autópálya átadásával, a 26-os elkerülő megépítésével kiegészülve hosszú távon szolgálja az itt élők érdekeit – jelentette ki.

(A borítóképen: Fülöp Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában