Interjú dr. Tuzáné dr. Papp Szilviával

2021.08.23. 16:00

Újra nyitva a bíróságok

Több változás is történt a bíróságokon, amely az épülethasználati szabályokat is módosította.

Horváth Imre

20201217 Miskolc Dr. Tuzáné dr. Papp Szilvia, a Miskolci Törvényszék elnöke portré Fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország

Fotó: Bujdos Tibor

Augusztus 20-ával véget ért az ítélkezési szünet a bíróságokon, így újra indulnak a tárgyalások és az ügyfélsegítő napok is. A közelmúltban egyébként is változtak az ügyfélfogadás keretei a Miskolci Törvényszéken, melynek munkatársai elismerésekben is részesültek. Ezekről is beszélgettünk dr. Tuzáné dr. Papp Szilviával, a Miskolci Törvényszék elnökével.

Az elmúlt időszakban sor került a Miskolci Törvényszék Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítására. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Valóban, az SZMSZ módosításra került, ami több jelentős változást is hozott. A Miskolci Törvényszéken és a törvényszék illetékességi területén működő járásbíróságokon például 2021. július 12. napjától változott a hivatali idő, valamint az ügyfélfogadás, az ügyfélsegítő és a bírósági vezetők félfogadásának időpontjai. A hivatali idő 2021. július 12-től a törvényszéken és a járásbíróságokon egységesen hétfőtől csütörtökig 7.30–16.00-ig, míg pénteki napokon 7.30–13.30-ig tart. A kezelőirodák és a pénztárak, valamint a bírósági vezetők ügyfélfogadásának időpontja, továbbá az ügyfélsegítő napja bíróságonként eltérő, az erről szóló részletes tájékoztató a Miskolci Törvényszék internetes honlapján megtalálható.

Az épülethasználatra vonatkozó szabályok is módosultak?

Igen, a kormány járványügyi intézkedéseivel összhangban 2021. július 8. napjától a bíróságok épülethasználati szabályai is módosultak. Az ügyfélfogadás a bírósági ke­zelőirodákban és a pénztárakban személyes jelenlét mellett történhet, ez előzetes regisztrációhoz jelenleg nem kötött. Az adott helyiségben azonban egy időben egy ügyfél tartózkodhat, kivéve, ha a helyiség mérete lehetővé teszi a jelenlévők közötti legalább kétméteres távolság megtartását. A jogi képviselő vagy védő nélkül eljáró ügyfél által szóban előterjesztendő kérelem és indítvány jegyzőkönyvbe foglalására rendszeresített ügyfélfogadás (ügyfélsegítő) továbbra is előzetes telefonos regisztrációt követően, személyes megjelenéssel vehető igénybe. A bírósági vezetők változatlanul előzetes, telefonon történt időpontfoglalás után fogadnak ügyfeleket. Aki hallgatóságként kíván részt venni az egyes eljárási cselekményeken, az nem köteles előzetesen regisztrálni, de az eljáró tanács elnöke a tárgyalóterem méretének függvényében korlátozhatja a jelenlévők számát.

Az éppen a napokban véget érő ítélkezési szünet mennyiben befolyásolta a bírósági ügyintézést?

Az ítélkezési szünet július 15-től augusztus 20-ig tartott, de az első bírósági munkanap augusztus 23-a. Ez alatt az idő alatt a bírósági ügyfélsegítő nem működött, de az ítélkezési szünetet követően valamennyi járásbíróságon az augusztus 23. napjával kezdődő héten kerül megtartásra az első ügyfélsegítő nap. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a Miskolci Törvényszék és valamennyi járásbíróság kezelőirodája minden munkanapon 9 és 10 óra között fogadta az ügyfeleket.

A közelmúltban volt a bíróságok napja, mit ünnepel ezen a napon a magyar bírósági rendszer?

A bíróságok napja minden évben július 15. napja, ami a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésére vezethető vissza, ugyanis az Országos Igazságszolgáltatási Tanács a törvénycikk kihirdetésének évfordulóját nyilvánította a bírák és az igazságügyi alkalmazottak napjává. Ez a törvénycikk kiemelkedő jelentőségű a magyar igazságszolgáltatásban, hiszen ez a jogszabály választotta szét a közigazgatást és a bíráskodást, kimondta, hogy a bíró az ítélkezés során csak a törvénynek és a törvényerejű szokásoknak van alávetve. Ez vetette meg a bírói függetlenség alapjait, és szólt elsőként a bírák alkalmazásának szakmai feltételeiről is. A bíróságok napja a bírák és az igazságügyi alkalmazottak részére munkaszüneti nap, valamennyi bírósági dolgozó ünnepnapként éli meg ezt a napot. Ilyenkor kerülnek átadásra az Országos Bírósági Hivatalban a bírák és igazságügyi alkalmazottak részére adományozható díjak és címek is.

Milyen díjak és címek említhetők e körben?

A bírák részére a Juhász Andor-díj arany és ezüst fokozata, valamint Bírósági Szolgálatért Oklevél, az igazságügyi alkalmazottak részére a Juhász Andor-díj ezüst és bronz fokozata, valamint Bírósági Szolgálatért Oklevél és egyéb, jogszabályban meghatározott címek adományozhatók.

A bírák és az igazságügyi alkalmazottak kiemelkedő szakmai tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként, illetve bizonyos jogszabályi feltételek teljesülése esetén kapják a díjakat és a címeket.

A Juhász Andor-díjat a Magyar Királyi Kúria elnökének emlékére alapította korábban az Országos Igazságszolgáltatási Tanács. Egyébként a bírák és igazságügyi alkalmazottak részére történő kitüntetések és címek adományozásáról az Országos Bírói Tanács (OBT) dönt, így történt ez idén is.

A fentebb említett kitüntetések, díjak érintik-e a Miskolci Törvényszék dolgozóit?

Őszinte örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy a Miskolci Törvényszék és az illetékességi területén működő járásbíróságok bírái és igazságügyi alkalmazottai közül többen is szerepeltek a díjazottak között. A Juhász Andor-díj ezüst fokozatával tüntették ki dr. Krajnyák Istvánt, a Szerencsi Járásbíróság bíráját, címzetes törvényszéki bírót. A Juhász Andor-díj bronz fokozatát vehette át a Miskolci Járásbíróság bírósági ügyintézője, Dobai Mária. Címzetes táblabíró címet adományozott az OBT dr. Kuttor Zsuzsanna, a Miskolci Törvényszék bírája, és címzetes törvényszéki bíró címet dr. Kaáli Éva, a Miskolci Járásbíróság polgári ügyszakos csoportvezető bírája részére. Mindemellett főtanácsosi cím elismerésben részesült Burkus Éva, a Miskolci Törvényszék tisztviselője. A díjazottak valamennyien olyan elismert bírák és igazságügyi alkalmazottak, akik hosszú évek óta tartó igényes, lelkiismeretes és kiemelkedő színvonalú munkájukkal erősítik a bírósági szervezetrendszert.

(A borítóképen: Dr. Tuzáné dr. Papp Szilvia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában