tanszerek

2021.08.04. 07:00

Többe kerül az iskolakezdés

Bizonyos kalkulációk szerint egy elsős kisdiák beiskolázására több mint 60 ezer forintot kell szánni.

Hegyi Erika

20200824 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Tanszer és iskolatáska vásárlás az iskolakezdés illusztráció.

Fotó: Vajda János

Eddig sem volt olcsó az iskolakezdés, de az egyik gazdasági hírportál számításai szerint a tanszerek és írószerek 10,3 százalékkal drágultak ebben az évben a tavalyihoz képest. Az üzletek felkészültek a rohamra, de a tapasztalatok szerint a szülők csak augusztus második felében kezdik beszerezni a tanévkezdéshez szükséges felszerelést.

A táska nagy tétel

Az egyik miskolci papír-írószer bolt üzletvezetője, Csehné Adamovits Anita az Északnak jelezte, az áremelkedésről szóló hírek igazak. Tapasztalatai szerint február-március környékén indultak felfelé az árak. A legtöbb termék ára 15 százalékkal, de van, amelyiké 20-szal drágult. Hogy ennek mi az oka? Mint mondta, bizonyára benne van az üzemanyag árának növekedése, de valószínűleg a minimálbér-emelés is. Egyedül a hagyományos, A5-ös és A4-es füzetek árát tudják tartani, de minden más többe kerül az idén, mint tavaly.

– Eddig 2-3 olyan nagy bevásárlás történt az üzletünkben, ami már az igazi, nagy tanszerbeszerzés volt. Iskolatáska nélkül 15-20 ezer forintot hagynak a boltban a szülők, ha pedig táskára is szükség van, akkor 20-30 ezer forint pluszra kell számítani. Az elsősöknek való, merev falú, gerincet védő táskák ugyanis körülbelül ennyibe kerülnek – tette hozzá az üzletvezető, megjegyezve, az iskolakezdés kiadásaihoz hozzá kell adni a testneveléshez szükséges ruházatot, az ünneplőruhát és minden egyebet, amit az iskolák kérnek.

Bekalkulálták

Az általunk megkérdezett szülők még nem vásárolták meg a tanszereket, de készülnek rá, ők is több 10 ezer forinttal kalkulálnak.

Vári Mariann-nak két gyermeke van, egy középiskolás és egy általános iskolás, aki még alsó tagozatos.

– Úgy gondolom, körülbelül 50 ezer forintot kell szánnom a tanszerekre. Főleg a kisebbik gyereké kerül sokba, neki az idén táska is kell, ami egymaga 30 ezer forint. Nem egyszerre veszünk meg mindent, hanem apránként. Miskolc belvárosában van egy jó papír-írószer bolt, ott sok mindent meg tudunk vásárolni, de körülnézünk a hipermarketekben is. Nem olcsó az iskolakezdés, de évek óta bekalkuláljuk, hiszen az augusztus erről szól. Még szerencse, hogy a tankönyvekért nem kell fizetnünk – jegyezte meg az édesanya.

Hozzáfűzte: augusztus végén nemcsak az iskolai felszerelést veszi meg a gyerekeknek, hanem felfrissíti a ruhatárukat, hiszen a nyáron sok mindent kinőttek. Úgyhogy ezek a kiadások is növelik a tanév eleji költségeket.

Tóth Juditnak ötödik osztályba megy az idősebbik fia, a kicsi még óvodás. Mint mondta, nagy gond a tanév eleji bevásárlás, de rutinos anyaként tudja, hogy melyik üzletbe érdemes menni, és ott melyik márkájú tanszereket érdemes megvenni. Ők ragaszkodnak a jól bevált, tartós termékekhez. A füzeteket azonban még nem tudja megvásárolni a nyáron, mivel a gyerek felsős lesz, és a szülőktől azt hallotta, minden tanár más és más füzetet kér. Ezek beszerzése a tanév első hetére marad. Iskolatáskát sem kell vásárolniuk, így körülbelül 20 ezer forintra saccolja a tanévkezdést. Külön kiadás, hogy a fia sportol. Igaz, mezt és nadrágot kap az egyesülettől, de a cipő és az aláöltöző is sokba kerül, sorolta az édesanya. Ő is hozzátette, hogy nagy segítséget jelentenek az ingyenes tankönyvek.

Van segítség

Felmerül a kérdés, a sokgyermekes, szerény körülmények között élő családok hogyan szerzik be az egyre drágább tanszereket. Szerencsére van segítség.

Augusztusban több karitatív szervezet, egyesület és alapítvány gyűjt adományokat vagy használt, de még jó állapotban levő tanszereket, iskolatáskákat.

Megyénk több településén az önkormányzatok is beszállnak a problémamentes tanévkezdésbe. Encsen például „De nehéz az iskolatáska...” címmel indított gyűjtést a város vezetése. Iskolatáskákat, tolltartókat, ceruzákat, tollakat, füzeteket várnak, melyeket augusztus végén oda tudnak majd adni a szegény családoknak.

Az egyik hírportál kalkulációja alapján egy elsős gyermek beiskolázása 2018-ban 37 ezer forintba került, az idén 61 ezer 580 forintba úgy, ha minden szükséges tanszerből a legolcsóbbat választjuk.

(A borítóképen: A szülők várhatóan augusztus második felében kezdik beszerezni a tanszereket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában