Átadók

2021.08.30. 19:00

Több kisgyőri fejlesztést is avattak

Átadták a Szent Korona-kilátót, a Fekete György-emlékoszlopot, valamint több sikeresen megvalósuló beruházást.

Apagyi Beáta

Vashegyi György a Magyar Mûvészeti Akadémia elnöke

Fotó: Vajda János

Kékedi László Vilmos, Kisgyőr polgármestere az átadón tartott köszöntőjében kihangsúlyozta, mennyire jelentős esemény az avatás a település életében, hiszen a Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően hat fejlesztés is megvalósulhatott.

Közös munka eredménye

– A Szent Korona-kilátót három évvel ezelőtt álmodtuk meg. Köszönöm mindenkinek, aki ennek az álomnak a megvalósításában bármilyen szerepet is vállalt. A munka is, és a dicsőség is közös.

Örülök, hogy nagyon sok ember hozzáadta tudását, szeretetét, alkotókedvét és hozzájárult az elkészült művek létrehozásához. Ami a kilátót illeti, nem szokványos, mivel a Szent Koronával végződik a tetőszerkezete. Átmérője nyolc méter, körben népviseletbe öltözött emberek tartják a koronát, nyolc tájegységre osztottuk fel, Gyimestől az Őrvidékig, szimbolizálva az összetartozást. Az alján nyolc darab életfa látható. A kilátó magassága 16 méter. A belső terében egy kiállítás kapott helyet. Továbbá itt találtuk meg méltó helyét néhai professor emeritus Fekete György emlékoszlopának is, ahol leróhatjuk tiszteletünket – mutatta be az építményeket a polgármester.

Nemzeti jelkép

– A Szent Korona a magyar államiság legfontosabb jelképe, ami jóval több, mint egy műkincs, mint egy uralkodói jelvény. A hamarosan átadott kilátó azt jelzi, hogy a modern, 21. századi Magyarország továbbra is ápolja a történelmi hagyományokat. Az épületre tekintve hazánk dicső évszázadai jutnak eszembe. A Szent Korona továbbá nemzeti összetartozásunk egyik jelképe, ami az egységet, a közösséget szimbolizálja. Olyan alkotás született, amire méltán lehetnek büszkék az építők, Kisgyőr település és Borsod megye is – folytatta Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője, valamint a Pénzügyminisztérium államtitkára Orbán Viktor, miniszterelnök üzenetét tolmácsolta. „Aligha találtak volna szebb és méltóbb formát a fából faragott falu, Kisgyőr új kilátójának csúcsára a Szent Koronánál. Különösen szép, hogy a Fekete György tiszteletére felállított faragott oszlop éppen a kutatásainak a fő tárgyát képező Szent Koronát megformázó kilátó mellé került”– tartalmazta többek között a köszöntőbeszéd.

Jó helyre került

Végezetül Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke elmondta, nagy öröm számára, hogy az akadémia számos tagja hozzá tudott járulni a maga módján ahhoz a bámulatos teljesítményhez és munkához, amelynek eredménye az átadón látható volt.

– Fekete György emlékoszlopa, úgy érzem, nagyon jó helyre került Kisgyőrben, hiszen a Szent Koronához és a településhez fűződő viszonya egészen különleges volt – tette hozzá végezetül.

(A borítóképen: A felavatott kilátó az emlékoszloppal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában