tanszerbeszerzés

2021.08.26. 07:00

Nincs roham a boltokban

Sokan már július végén megvásárolták a tanszereket.

Balogh Csilla

20200904 Szeged Rászorulóknak osztott tanszercsomagokat a Mátrix közhasznú adomány a Tisza Lajos körúti Centerke Adományozó Központ előtt Fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Forrás: MW

Fotó: Kuklis István

Augusztus végéhez, a szeptemberi iskolakezdéshez közeledve a szülők többsége már hetek óta folyamatosan szerzi be a tanszereket a csemetéknek. Nagy kérdés, hogy jó-e még a tavalyi iskolatáska, a ruha és a cipő, vagy esetleg már kinőtte a gyermek? Bekössük-e a könyvet, vagy sem, ha igen, akkor áttetsző fóliába vagy színesbe? És mindez miből fedezhető majd?

Népszerű az online

A korábbi évektől eltérően idén nem tülekednek a családok a boltokban a tanszerekért, számoltak be szerkesztőségünk érdeklődésére a szúrópróbaszerűen felhívott, megyében található papír-írószer árusítóhelyek, és a miskolci írószerboltokban is láthatóan gyér a forgalom. Az eladók szerint idén sokan inkább online vásárolnak, s jellemzően csak néhány elfeledett apróságért ugranak be a családok az üzletekbe.

A megváltozott szokásokat tükrözi az Extreme Digital webáruház megnövekedett forgalma is, ahol július eleje és augusztus közepe között kétszer annyi tanszert és egyéb iskolai kiegészítőt adtak el, mint tavaly nyáron. A legnagyobb számban füzeteket, írószereket, kiegészítőket, mint hegyező, körző, vonalzó, radír, víz- és temperafestékeket rendeltek a vásárlók. Az eMAG-nál ugyanebben az időszakban csaknem megháromszorozódott a tanszerek és iskolai felszerelések forgalma. Itt a hátizsákok, illetve tornazsákok, filctollak és füzetek fogytak nagymértékben. A felmérések alapján ez a webáruház volt a legnépszerűbb Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A megfogható a biztos

Akadnak azonban olyan vásárlók is, akiknek eszébe sem jutott, hogy online rendeljék meg ezeket a személyesnek számító eszközöket. Papp Katalin kislánya szeptemberben lesz hatodikos. – Ő már személyesen szereti kiválasztani a tanszereit. Manapság nem mindegy, hogy milyen márkája van a ceruzának vagy a tornacipőnek. A táska pedig kardinális kérdés. Ezt szerencsére sikerült megvennünk az év végén, és hogy a tömeget elkerüljük, augusztus elején megvettük a füzeteket és a tollakat, ha jól emlékszem 10 ezer forintért – mondja az édesanya. Sági Nóra két felső osztályos gyermeke sem hagyja a szülőkre a döntést. – Szeretik megforgatni, megtapogatni azt, amit a kosárba teszünk, ezt online nem lehet. Mi évek óta idejárunk, és meg vagyunk elégedve a kínálattal és a minőséggel, ráadásul közel is van, a gyerekek pedig már hozzászoktak az itt kapható a márkákhoz és minőséghez. Most 20 ezer forintot hagytunk a pénztárnál – mondja.

Teher a pénztárcának

Manapság a tanuláshoz a tanszereken túl elengedhetetlen a notebook vagy a tablet és az okostelefon, melyek költsége szintén megterheli a szülők pénztárcáját.

(A borítóképen: Írószerekből bőséges a választék)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában