iskolaőrség

2021.08.25. 09:00

Rácáfoltak a szkeptikusokra az iskolaőrök

Borsodban intézkedtek legtöbbször az iskolaőrök, derült ki az ORFK tájékoztatásából.

Balogh Csilla

Hatvanhat alkalommal intézkedtek az iskolaőrök a tavalyi tanévben megyénkben, a leggyakrabban felszólításra volt szükség, amelyek eredményesek is voltak. Büntető- vagy szabálysértési eljárás összesen 30 esetben indult megyénkben, tájékoztatta az Észak-Magyarországot az Országos Rend­őr-főkapitányság. Legtöbb alkalommal a Kazincbarcikán és térségében lévő oktatási, nevelési intézményekben volt szükség az iskolaőrök munkájára, ami a rendőrség közlése szerint nem azt jelenti, hogy a borsodi iskolákban rosszabb lenne a közbiztonsági helyzet, mint máshol az országban.

Komoly segítség

A beszámolók és a jelentések szerint ebben a térségben sokkal többször volt szükség egészségügyi segítségnyújtásra is, mint máshol. A számok ezeket az eseteket is magukban foglalják – állítja a rendőrség.

Az iskolaőrség felállításáról tavaly nyáron döntött a ­parlament. Az őrök legfőbb feladata a házirend betartatása: megakadályozhatják, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt igazolatlanul elhagyják az iskolát, meggátolhatják az intézmény területére való jogosulatlan belépést, és elfoghatják azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követnek el.

Beváltak az őrök

Az eddigi tapasztalatok és az Északnak nyilatkozó iskolaigazgatók beszámolói alapján komoly segítséget jelent az iskolaőrök jelenléte, s úgy látszik, hogy az egyenruha tekintélyt parancsol. Kevesebb alkalommal került sor a tanítás rendjét megzavaró eseményre, és a konfliktusokat a legtöbb esetben sikerült a fizikai erőszak megjelenése előtt, békés úton megoldani.

Vincze Szabolcs, a Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola igazgatója tavaly egy iskolaőrt igényelt.

– Az iskolában tanulók 75 százaléka hátrányos helyzetű gyermek, és szerencsére csak nagy ritkán fordulnak elő rosszaságok. Mégis úgy gondoltam, hogy preventív jelleggel az őr puszta jelenléte is megelőzheti a komolyabb konfliktusok kialakulását – mondja az igazgató konkrét esetet is megemlítve. – Az elmúlt évben csak egy alkalommal volt szükség az iskolaőr beavatkozására. Két gyerek szólalkozott össze egymással, amit a közelükben álló iskolaőr meghallott, s rögtön közbe is avatkozott. Elbeszélgetett a gyerekekkel, akik ezt követően meg is nyugodtak. Nálunk bevált az iskolaőr, segíti a gyerekeket, a szülőket és a tanárokat, s még a jogok és kötelességek átadásában is a pedagógusok segítségére van az osztályfőnöki órán. Szerintem rugalmas és jó együttműködés alakult ki közte és a tanári kar között – teszi hozzá az igazgató.

A Miskolci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában és tagintézményében is dolgozik egy-egy iskolaőr.

Csatlakoznának

– Nálunk többnyire a gyerekek közötti nézeteltérések csitítása miatt volt szükség az iskolaőrök közbelépésére, de előfordult, hogy a tiltott dohányzás miatt is a segítségüket kértük – mutat rá dr. Pásztorné Bakó Márta intézményvezető. Hozzátette: „A mi iskolánkban csak pozitív tapasztalataink vannak az iskolaőrökkel kapcsolatban, és róluk is csak jókat tudok mondani. Teljes mértékben megfeleltek az elvárásainknak mind a prevenció, mind pedig a kommunikáció terén. Határozott, ugyanakkor barátságos hangnemben kommunikálnak, és partnerként viselkednek mindenkivel. Kiválóan tudunk velük együttműködni.”

A pozitív megítélések hatására sok iskola jelezte szerte az országban a programhoz történő csatlakozási szándékát – írja az ORFK megkeresésünkre adott válaszában.

(A borítóképen: Megelőzik a fizikai konfliktusokat a tapasztalatok szerint)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában