avatás

2021.08.29. 09:00

Összefogással könnyebben megoldható minden

Többfunkciós egészségházat avattak, és megünnepelték az óvoda 50 éves évfordulóját.

Balogh Csilla

Hubay György és Horváth Jánosné

Fotó: Bujdos Tibor

Átadták az egészségügyi szolgáltatások új, modern, akadálymentes épületét Parasznyán. A többfunkciós egészségházban kapott helyet a háziorvosi rendelő, az alapfogászati ellátás, valamint a védőnői szolgálat.

Fontos akadálymentesítés

Az avatáson Horváth Jánosné, a község polgármestere elmondta: a fejlesztésre azért volt szükség, mert a 70-es években átadott rendelőt és védőnői szolgálatot már rég kinőtte a település, az alapfogászati ellátás pedig olyan helyen működött, ahol nem volt megoldható az akadálymentesítés. A községben viszont sok olyan időskorú beteg él, akiknek fontos volt az akadálymentes közlekedés feltételeinek megteremtése. A háziorvosi szolgálat Parasznya, az alapfogászati ellátás pedig három település lakosságát látja el. A védőnői szolgálat a Pitypalatty-völgy hat településének nyújt szolgáltatást.

– A kormány nem hagyja magára a kistelepüléseket – hangsúlyozta Hubay György, a térség országgyűlési képviselője az ünnepségen. – Ez a megvalósult beruházás is a kormány és a község együttműködésének eredményét tükrözi, hiszen a kormány 73 millió forintot különített el az egészségház fejlesztésére, Parasznya önkormányzata pedig még 60 millió forinttal egészítette ki a beruházást – mondta a képviselő. Hozzátette: a háziorvosi rendelő és védőnői szolgálat bútorzatát, valamint a fogászati alapellátás biztosításához szükséges orvosi eszközöket a Magyar Falu Program forrásai fedezték, az udvar térkövezése pedig közfoglalkoztatási program keretében valósult meg.

Az egészségházat a faluban született, a magyar védőnők által is nagy tiszteletben tartott Wagner Viktória védőnőről nevezték el.

Az avatás után a Csicsergő óvoda fennállásának 50 éves évfordulója alkalmából tartottak nagyszabású ünnepséget Parasznyán, ahová meghívták az intézmény régi és új dolgozóit is. Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a jelenlévőket, egyben gratulált Parasznya és Radostyán önkormányzati vezetőinek, hogy 1992 óta sikeresen, közös társulásban működtetik együtt az 1971-ben alapított óvodát. „Összefogással könnyebben megoldható minden. Ezt az összefogást szorgalmazza, támogatja a magyar állam is” – hangsúlyozta az elnök, s örömét fejezte ki, hogy bár sok kistelepülésen egyre nagyobb gondot okoz a népességfogyás, a községben és az óvodában növekszik a létszám.

– A népességfogyás megállítására a kormány Családvédelmi Akcióterve valódi választ ad – emelte ki Hubay György, a térség országgyűlési képviselője. Rámutatott: ennek köszönhetően 2020 januárja és szeptembere között 4,9 százalékkal több gyermek született hazánkban, mint 2019 azonos időszakában.

(A borítóképen: Hubay György és Horváth Jánosné az átadott egészségházban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában