anyatejes táplálás világnapja

2021.08.01. 07:00

Nincs jobb az anyatejnél

Egyre kevesebb édesanya szoptat hazánkban, sokan attól félnek, hogy nincs elegendő tejük.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Nincs jobb táplálék az anyatejnél az újszülött és a csecsemő számára. A szoptatás ráadásul az édesanya egészségét is védi. Augusztus 1-je az anyatejes táplálás világnapja. Ebből az alkalomból kérdeztük Varga-Kerekes Dóra encsi védőnőt, aki elöljáróban hangsúlyozta: azt már bizonyára mindenki tudja, hogy az újszülött és a csecsemő legoptimálisabb tápláléka az anyatej. Ennek több oka is van. Ami talán a legfontosabb, hogy a baba immunrendszerének normális működéséhez elengedhetetlen, segíti az egészséges bélflóra kialakulását. Ez azért fontos, mert az immunrendszerünk nagy része az emésztőrendszerben található.

Praktikus

– Ezek miatt is elengedhetetlen, hogy az újszülött anyatejjel kezdje az életét. Az anyatejes csecsemők nagyon ritkán lesznek allergiások, asztmások, ritka náluk az ekcéma, a különböző táplálékallergia, de elvétve kapnak felső légúti betegségeket is. Az anyatejjel táplált csecsemők tehát sokkal ellenállóbbak a betegségekkel szemben tápszeres társaiknál – hívta fel a figyelmet a védőnő.

A szoptatás rendkívül praktikus, hiszen az anyatej a csecsemő életkorának megfelelően változik, mindig kielégíti a tápanyagszükségletét. Az egészségügyi szakemberek épp azért ajánlják, hogy hat hónapos korig csak és kizárólag anyatejet kapjon a kicsi. Ezután következhet a hozzátáplálás, amikor gyümölcsöket és zöldségeket vezetünk be az étrendjükbe. Az anyatejes táplálást azonban ekkor sem kell abbahagyni, egyéves korig mindenképp folytatni kell, de ha a gyermek igényli, akkor kétéves korig is kitolódhat.

Az anyatej könnyen emészthető, mindig „kéznél” van, nem kell melegíteni, elkészítéséhez nincs szükség semmilyen eszközre, a hőmérséklete mindig megfelelő. Tehát számtalan előnyét élvezi a csecsemő, de az anya is. Ha az anya szoptat, akkor az nagyban segíti a szülés utáni regenerációt. Hosszú távon is nagyon jó hatásai vannak, mert csökkenti a petefészekrák, az emlőrák, a csontritkulás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, sorolta Varga-Kerekes Dóra.

– Fontos tudni, hogy a szopás által végzett mozdulatok komoly hatással vannak a csecsemő arcizmának, fogazatának fejlődésére, ami rendkívül fontos szerepet játszik a későbbi beszédfejlődésben. De talán ami még ennél is fontosabb, hogy a szoptatás alatt az anya és a gyermek között olyan szoros kapcsolat alakul ki, ami egész életre szól. Az anyatejjel táplált csecsemők sokkal kiegyensúlyozottabbak, jobban viselik a stresszhelyzeteket felnőtt korukban is, jobban tudnak alkalmazkodni az élet kihívásaihoz, mint azok, akik tápszert kaptak az első hónapokban – hangsúlyozta a szakember.

Varga-Kerekes Dóra saját tapasztalatai szerint a legtöbb édesanya szeretne szoptatni, csak a kezdeti nehézségek miatt bepánikolnak. A kicsi születése után 3-4 nappal indul be igazán a tejelválasztás, előtte csak kevés előtej termelődik. Az anyák azonban aggódnak, hogy esetleg éhezik a gyermekük, ezért tápszerrel kezdenek pótolni. Ez aztán úgynevezett cumizavart okoz az újszülöttben. Rájön, hogy a cumisüvegből könnyen jön a táplálék, az anyatejért viszont meg kell dolgozni. A tápszeres pótlás után már nagyon nehéz visszafordítani a folyamatot.

– Olyan esetek is előfordulnak, hogy az édesanya korán visszamegy dolgozni, ezért tápszerre szoktatja át a gyermekét, de más okok miatt is szükség lehet erre – mutatott rá a védőnő.

Hozzátette, az anyatejes táplálás világnapja alkalmából kis ünnepséget és vendéglátást szerveznek azoknak az édesanyáknak, akik sokáig szoptatják gyermeküket. Ez így lesz ebben az évben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában