Átcsoportosították a pénzt

2021.08.13. 07:00

Nem (most) épül a miskolci főtér

A főtérre szánt pénzt átcsoportosították az Avas fejlesztésére. Az Avalon egyeztet a térfalról a várossal.

Hajdu Mariann

20190905 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Kiírták az új tendert a Szent István tér felújítására.

Fotó: ÉM

Nem épül meg Miskolc főtere, legalábbis a közeljövőben nem, ez derült ki Szunyogh László miskolci főépítész szavaiból a múlt héten azon a nyilvános bejáráson, ahol a miskolci városháza az Avastető fejlesztésének, az Avasi kilátó felújításának és a Horváth-tetőn található függőkertek kialakításának terveit ismertette körülbelül 50 érdeklődő számára.

A főépítész megjegyezte, az Avastető fejlesztésére azt az összeget szánják, amit korábban Miskolc főterének kialakítására terveztek.

Következő ciklusban

Lapunk megkérdezte Szunyogh Lászlót, hogy mi ennek az oka, ő azt válaszolta: úgy ítélték meg, hogy az a terv, ami a főtérre készült, olyan kevés újdonságot, fejlesztést tartalmaz, hogy az arra való összeget inkább egy következő uniós ciklusban és jobban átgondoltan teremtik meg.

A miskolci főtér ügye így most újra halasztódik. Több évtizedes (mondhatni fél évszázados) adóssága ez már a mindenkori városvezetésnek: Miskolcnak ugyanis nincs főtere, a Szent István tér nem tekinthető igazán annak. Az elmúlt évtizedekben sokféle terv született a kialakítására, de előbb vagy utóbb mindegyik az asztalfiókban végezte.

Egy főtér kialakítását nagyban befolyásolja – és Miskolc esetében nehezíti –, hogy nem mindegy, mi épül annak térfalaként. Márpedig Miskolcon a tér melletti terület magántulajdonban van. Korábban az Ikeron Zrt.-é volt ez a terület, a 2000-es évek második felében 158 szobás szállodát terveztek odaépíteni, de a tervek túl monumentálisak voltak, végül a miskolciak tiltakozására átterveztették.

Később – valószínű, ebben a 2008-as világválság is közrejátszott – lemondtak a megépítéséről. A területet eladták a Hell cégcsoportnak, amely irodaházat épített volna a Szent István tér térfalaként.

A terveket megtámadták a környéken lakók és civil szervezetek is, mondván, nem illene az épület – az Avalon Business Center – a belvárosi műemlékkörnyezetbe. A történet hosszú, a lényeg: végül ez sem épült meg. A beruházó Avalon Center Kft. nem a főtér mellett, hanem az Északterv volt épületéből, a Zsigmondi utcán épít luxus­irodaházat.

A Szent István tér melletti terület még mindig az övék, azaz továbbra is kérdés, mi épül a leendő főtér térfalaként.

Ne csak iroda jelleg

– Továbbra is egyeztetünk a várossal az épület jellegét és funkcióját tekintve – mondta lapunknak Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügyvezető igazgatója. – A város egyértelműen azt szeretné, hogy ne csak az iroda jellegű funkció domináljon, hanem olyan épület jöjjön létre, amelyben a délutáni és esti időszakban is van élet, és nem hal ki a tér 5 óra után. Így ez az új épület majd Miskolc városának közösségi életéhez is hozzá tud járulni. Továbbra is folynak az egyeztetések, ha a településképi vélemény pozitív lesz, akkor megmutatjuk majd a nyilvánosságnak is a koncepciónkat.

Tóth Róbert hangsúlyozta, sajnos a pandémia és az utána kialakult helyzet lassította az ügyet, de bíznak benne, hogy hamarosan megszülethet a végső döntés a terület hasznosításáról, ami mind számukra, mind a város számára kedvező lesz.

Hisznek Miskolcban

– Mi eltökéltek vagyunk, hiszünk Miskolcban, továbbra is szeretnénk fejleszteni Miskolc városának szívében – hangsúlyozta Tóth Róbert. Kérdeztük azt is: hogy áll a Zsigmondi utcába tervezett irodaház építése. Elmondta, a bontás után szembesültek különböző rég múlt statikai megoldásokkal, emiatt kicsit át kellett tervezniük a koncepciót.

– Már elkészültek a módosítások, és hamarosan el tud kezdődni az épületegyüttes felújítása – válaszolta Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügyvezetője.

(A borítóképen: A Szent István tér a virágórával, szemben a miskolci városháza)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában