Hernádvécse

2021.08.19. 11:30

Nem kér Hernádvécsétől bocsánatot Hadházy

Hiába cáfolt a polgármester, a református lelkész, az érvek nem találtak meghallgatásra a független ország­gyűlési képviselőnél.

Forrás: MW

„A hernádvécsei falubuszt a bolgár tengerparton, Neszebarban fényképezte le egy honfitársunk néhány napja. Egészen biztos, hogy nem bevásárolni mentek vele az időseknek, vagy nem az orvoshoz vittek vele valakit, mert Neszebar és Hernádvécse 1400 kilométerre van egymástól. [...] Remélem, mégis van valami hivatalos magyarázat, mert sajnos sok helyről hallottam olyat, hogy a falu elöljárói szoktak nyaralni menni az EU-s pénzből vásárolt falubusszal” – posztolta Facebook-oldalán Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő nemrég.

Kovácsné Orosz Zsuzsanna, Hernádvécse polgármestere nem késett a magyarázattal, Hadházy Ákos posztja alá írt hozzászólásában tisztázta a helyzetet, amely szerint Hernádvécse önkormányzata nem rendelkezik, nem is rendelkezhet falubusszal, mert csak bizonyos lakosságszám alatt lehetséges ilyen. Mint írja: „Hernádvécse 1100 lélekszámú település. Ezt Hadházy Ákos úrnak tudnia kellene. Ha nem ismeri a jogszabályt, először nézzen utána, és úgy posztoljon lejárató dolgokat az önkormányzatról...”

Kovácsné Orosz Zsuzsanna megkeresésünkre megerősítette, hogy nem rendelkeznek falubusszal, így rágalom, hogy a település vezetői ilyen módon nyaralnának. Azt is elmondta, hogy próbáltak közvetlen kapcsolatba lépni az országgyűlési képviselővel a helyzet tisztázása érdekében, de nem sok sikerrel jártak.

A Hernádvécse feliratú busz Neszebarban | Fotó: Facebook

Mint megtudtuk, a szóban forgó gépjármű, amelyen valóban ott van a Hernádvécse felirat, egy „Volkswagen Transporter 9 személyes mikrobusz, amely a Hernádvécsei Református Egyházközség tulajdonában van immár 7. éve”, ahogy azt Szanyi Bertalan református lelkész is megerősítette.

Nem érdeklik a tények

Írásban megkerestük Hadházy Ákost, és megkérdeztük, hogy Hernádvécse polgármesterének a helyzetet tisztázó hozzászólása után változott-e a véleménye, és az igaztalan vádak nyomán bocsánatot kér-e a meghurcolt polgármestertől és az önkormányzattól. Hadházy Ákos azt válaszolta, hogy a hernádvécsei üggyel kapcsolatban több információ nem áll rendelkezésére (másik posztban azt írta, hogy megkereste a református lelkészt, aki „megtagadta a választ arra hivatkozva, hogy egyházi vagyon ügyében nem nyilatkozhat” – a szerk.), ezért a posztban leírtakat fenntartja. Azt írta még: „ígéretet teszek, hogy a térség EU-pályázatait részletesebben megvizsgálom, mert további aggasztó információkat is kaptam...”

Pályázaton nyerte a közösség

Szanyi Bertalan református lelkész elektronikus levelében részletesen el is magyarázta a busszal kapcsolatos körülményeket. Mint fogalmazott: „2013-ban lehetőség nyílt arra, hogy kistelepülések civil szervezetei ilyen irányú támogatáshoz jussanak. Mi úgy gondoltuk, hogy mi is megpályázunk egy ilyen mikrobuszt – közösségi célra, vállalva az 5 éves fenntartási és üzemeltetési kötelezettség minden egyéb velejáróját. Az azóta eltelt időben már ez a fenntartási, üzemeltetési kötelem nem áll fenn, de mivel a kialakult gyakorlat jó bizonyosságot tett, önként is vállaltuk ennek folytatását. A matrica eltávolítása pedig ebből a megfontolásból szóba sem került, noha semmi nem kötelezett erre bennünket.”

A református lelkész elmondta: „Ahogyan korábban is, úgy most is lehetőség szerint élelmiszer-adományt hozunk a rászoruló családoknak, többnyire zöldséget, gyümölcsöt, pékárut a Magyar Élelmiszerbank budapesti raktárából. Ezeket a támogatásokat az általam látogatott öt kistelepülés mindegyikén végeztük és végezzük ma is. Télen több családnak sikerült az erdészettől tűzifát adnunk, aminek szállításában és kiosztásában szintén ez a jármű volt segítségünkre. Persze a közlekedésben, egy-egy ünnepi alkalmon való megjelenésben vagy kórházba, kórházból való betegszállításban is sokszor volt már hasznos és praktikus segítség ez a gépjármű. Ezért is döntöttünk a tovább üzemeltetés mellett.”

Önzetlen segítséget adtak

„Tudjuk, hogy Abaújban, különösen a határ menti kistelepüléseken nagy segítség egy-egy ilyen eszköz. Mi magunk is szerveztünk több alkalommal is kirándulást gyülekezeti tagoknak, munkatársaknak, ellátott személyeknek, kicsiknek és nagyoknak. Ugyanakkor attól sem zárkózunk el, hogy a nehéz helyzetben lévő családok családi programjait viszont mi is támogassuk ezzel a rendelkezésre álló lehetőséggel: bérmálás, keresztelés, esküvő, családi pihenés alkalmaival. Most, legutóbb egy nagycsalád keresett meg, akik még soha nem jártak tengerparton, hogy most eltervezték, hogy mind a heten együtt el szeretnének jutni Bulgáriába. Ehhez két autóra lett volna szükség, de a család birtokában lévő egyetlenegy autó nem alkalmas ilyen hosszú útra. Segítettünk nekik, kölcsönadtuk, így jutottak el a bolgár tengerpartra” – magyarázta Szanyi Bertalan. Hozzátette: „Ilyenkor gépjármű-kölcsönadási szerződést írunk, tanúkkal ellenjegyeztettük, hiszen a határon csak ezek birtokában lehet átlépni. Az érintett család minden tagja örömmel tért haza erről az életre szóló kirándulásról.”

„Sajnálom, hogy ez nem természetes, és a kommentelők ezekre a lehetőségekre még csak nem is gondoltak, hanem a polgármesteri hivatalt zaklatják vélt sérelmükkel, aminek semmi alapja nincs. Egyébként, hogy elejét vegyük a további találgatásoknak, én még sem egyedül, sem a családommal nem voltam soha sem a bolgár, sem a horvát tengerparton, de a felmatricázott autót esetleg más alkalommal is le lehet fényképezni hasonló helyeken, hasonló szituációban” – fogalmazott Szanyi Bertalan református lelkész.

(A borítóképen: Hadházy Ákos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában