Oktatás

2021.08.13. 17:30

Miskolcon a legolcsóbb a kollégium

A Miskolci Egyetem Bolyai Kollégiuma kínálja az egyik legkedvezőbb árfekvésű elhelyezést az országban.

Balogh Csilla

Forrás: ÉM

Ma már szinte mindegyik kollégium arra törekszik, hogy a felvett hallgatók kiváló közösségben, szinte otthon érezve magukat tanuljanak a felejthetetlen diákévek alatt. Ennek érdekében a legtöbb kollégium számos szolgáltatást kínál az ott lakóknak, amelyeknek az igénybevétele pluszköltségekbe kerül. A Miskolci Egyetem tájékoztatása szerint az intézmény Bolyai Kollégiuma a 2021/2022-es tanévben csaknem 1800 férőhellyel és különböző szolgáltatásokkal várja a diákokat az egyetem több épületében.

Alacsony díj pluszok nélkül

A Bolyaiban a lakhatás legalacsonyabb díja egy fő részére havonta eléri a tízezer forintot, de ennél jóval magasabb is lehet. A megállapított összeg nagysága a hallgató pénzügyi státuszától (például az államilag finanszírozott), valamint annak az épületnek a komfortfokozatától függ, ahová felvételt nyert a kérvényező. Sajnos díjmentes kollégiumi elhelyezés nincs, ám az mégiscsak jó hír, hogy a Miskolci Egyetem kínálja az egyik legkedvezőbb feltételeket a kollégiumi elhelyezés terén az ország többi kollégiumához képest. A Bolyaiban minden alapszolgáltatás megtalálható, így a többi között biztosított a mosási és a főzési lehetőség, a takarítóeszközök, a vasaló, a porszívó és a konditerem használata, valamint az internet-hozzáférés, beleértve a wifi- és a vezetékes kapcsolatot is. Kedvező az is, hogy a kollégiumi díj magában foglalja a legtöbb szolgáltatás költségét. Fizetni kell azonban a konditerem használatáért. Az edzőterem jelenleg napi áron, illetve kedvezményes áron megvásárolható bérlettel látogatható.

A legtöbb kollégium már az első havi díj kifizetése előtt extra költséget számol fel például a javítási-karbantartási hozzájárulásra, arra az esetre, ha valami megrongálódna a szobában, vagy kaució befizetésére, esetleg valamilyen kulturális alapba, amelyet az intézmény vezetése különböző rendezvényekre, programokra fordít. A Miskolci Egyetem ilyen díjakat sem számol fel. Az egyetemi kollégiumok nagy része, így a miskolci is, vendégfogadási lehetőséget biztosít az ott lakó hallgatóknak. Az erre vonatkozó szabályok szintén intézményenként változnak, a legtöbb kollégium azonban abban megegyezik, hogy a nappali vendégfogadást ingyenesen teszi lehetővé a hallgatóknak.

Az viszont költségeket von maga után, ha a vendégek éjszakára is maradnak. Vendégfogadóként ugyanis szállásdíjat kell fizetni. Fontos észben tartani, hogy a vendégfogadás feltétele az, hogy a szobában legyen üres férőhely, de szükséges a szobatársak beleegyezése, valamint a kollégium engedélye is. A vendég befogadásának fő szabálya, hogy ennek időtartama nem haladhatja meg a három napot. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a kollégiumi házirend a vendégre is vonatkozik, annak megsértése pedig további költségekhez vezethet.

(A borítóképen: Lassan várják a beköltözőket a kollégiumok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában