roma holokauszt

2021.08.02. 14:00

Méltó emlékhely épült az áldozatoknak a Kálvária-dombon

A roma holokauszt áldozataira emlékeztet az újonnan felavatott szobor a Kálvária-dombon.

Detzky Anna

Lakatos Ernõ, Barna Róbert, Váradi Gábor, Farkas László (b-j)

Fotó: Vajda János

Szentmisével egybekötött megemlékezést tartott vasárnap az Episztémé – Kutató, Közösségépítő és Kulturális Egyesület a roma holokauszt augusztus 2-ai, hétfői emléknapja apropójából, a Mindszenti templomban. Az ünnepély Juhász Ferenc plébános együttműködésével valósul meg minden évben. Majd emlékművet avattak fel a miskolci Kálvária-dombon, az auschwitz-birkenaui II/E. cigánytábor felszámolásának 77. évfordulója alkalmából.

A roma Szűz Máriára emlékeztető, gyertyát tartó, oszlopszerű, rács elé állított nőalakot Kosztics László fafaragó szobrászművész, a talapzatot pedig Gulyás Gyula készítette el. Szegedi Dezső Jászai Mari-díjas színművész versmondással, Burai Laura csellóművész és Burai Nándor hegedűművész zenei betétekkel, dr. Kotics József, a Miskolci Egyetem Antropológiai és Filozófiai Tudományok Intézetének vezetője pedig szakmai beszédével működött közre az avatáson.

Elfelejtett tragédia

„Ma éppen 77 évvel ezelőtt történt, 1944. augusztus 2-a éjjelén az Auschwitz-Birkenauban felállított koncentrációs táborban, hogy több mint háromezer romát gyilkoltak meg. A roma holokauszt, vagy romani nyelven pharrajimos elpusztítást jelent, amely a II. világháború alatti európai népirtások között foglal helyet” – mondta beszédében Gulyás Klára, az Episztémé Egyesület elnöke. „A náci Németország ideológiája hierarchiát állított fel az emberi csoportok között, és a rangsor alján szereplőket kiirtásra szánta. A roma holokauszt a magyar közvélemény előtt majdnem teljesen ismeretlen fogalom. Egy felmérés adatai szerint a válaszadók mindössze 4 százaléka említette meg a holokauszt áldozatai között a zsidóság mellett a cigányságot is. Az Episztémé Egyesület azért küzd, hogy ez megváltozzon és a mai kor emberét emlékeztesse a szörnyű tragédiára, hogy az még egyszer ne ismétlődhessen meg.”

Az emlékmű anyagi fedezetét a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Lakatos Ernő – akit Váradi Gábor munkatársa is elkísért –, a megyei területi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Farkas László és az Országos Roma Önkormányzat független képviselője, Barna Róbert teremtette meg, ezért ők négyen leplezték le az alkotást. Zárásképpen a résztvevők a szobornál elhelyezték az emlékezés mécseseit Varga Andrea Klára, Miskolc alpolgármestere, Szunyogh László városi főépítész, dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója, prof. dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese és Deutsch Miklós, a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke részvételével.

(A borítóképen: Az emlékmű leleplezésének pillanata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában