Miskolc

2021.08.24. 16:00

Megújult a Zenemű- és Médiatár

Új bútorokkal és berendezésekkel is gyarapodtak.

Balogh Csilla

Fotó: Bujdos Tibor

Komfortosabb, modernebb és kényelmesebb lett a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ritkaságokat is tartalmazó Zenemű- és Médiatára. A nyáron megújult részleget ünnepélyes keretek között mutatták be hétfőn az érdeklődőknek.

Az elavult, néhol balesetveszélyes bútorokat korszerű, a korábbitól strapabíróbb, anyagában és megjelenésében is egységes, a látogatók igényeit minden szempontból kielégítő bútorzatra váltották. Varga Gábor, a könyvtár általános igazgatóhelyettese a fejlesztéseket ismertetve elmondta: – Teljes egészében kicseréltük a könyvállványokat, a folyóiratállványokat, a polcokat, minden bútort, így a székeket és az asztalokat. Új számítógéppel, valamint egy jó minőségű CD- és hanglemezjátszóval korszerűsítettük az információs és kommunikációs technológiát. 2019-ben történt meg az emelet, ezzel a zeneműtár padlóburkolat-cseréje is. A tér akkori átrendezésével 9 négyzetméterrel növeltük meg a helyiség méretét 121 négyzetméterre.

Jelentős és különleges

– A Zenemű- és Médiatár bár a fizikai térben viszonylag kicsi, kulturális értékében viszont annál hatalmasabb gyűjteményt foglal magában, hiszen azok a kézikönyvek lexikonok, zeneművek és kották, amelyek itt megtalálhatóak, országos szinten is egyedülállóak – fogalmazott Varga Gábor.

A folyamatosan gyarapodó, jelenleg 10 ezer darab kottából álló gyűjteményt Filip-Szénégető Anett tájékoztató könyvtáros mutatta be. – A jelentős gyűjteményben vokális és hangszeres komolyzene, valamint könnyűzenei kották, operák, operettek, népzenei művek, blues- és jazz-zenék kottái lelhetőek fel – mondta, s kiemelte: különlegesnek számít a zeneműtár bakelitlemez-állománya, hiszen ezen dokumentumtípus ma már kevésbé van jelen a könyvtárak állományában. A hanglemezek mellett azonban megtalálhatóak a CD és a DVD lemezek is. A több mint 5 ezer darab zenei CD, 10 ezer DVD és 3 ezer hangoskönyvből kedvére válogathat a különböző érdeklődésű látogató.

Az ünnepi műsorban a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium tanárai közreműködtek: Krajnikné Móri Marianna (fuvola), Flach Antal (zongora) és az iskola növendéke: Csutak Tilda (fuvola). A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Zenemű- és Média­tára több mint 3,5 millió forintból a Nemzeti Kulturális Alap pályázati, valamint az intézmény saját forrásaiból újult meg.

(A borítóképen: A nyáron megújult részleget hétfőn mutatták be)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában