Uniós pályázat

2021.08.16. 19:00

Megújulnak a Máltaiak segítőközpontjai

Az Árpád úti hajléktalan- és átmeneti szállónak, valamint az utcai gondozószolgálat diszpécserszolgálatának helyet adó épület mellett a Köln utcai ápolási és idősotthon is megújul.

Fotó: Bujdos Tibor

A beruházás összértéke 480 millió forint, amelyet uniós pályázatból finanszíroznak.

Az Árpád út 88. szám alatt működő komplex hajléktalanellátó intézmény egy általános iskola volt egykor. Csehely Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője elmondta, hogy a 2019-ben elnyert pályázati összegből sem a hőszigetelésre, sem a fűtés-korszerűsítésre nem jutott.

„Már abban az évben kiderült, annyira megemelkedtek az építőanyagárak és a munkadíjak, hogy nem tudunk ugyanazzal a költségvetéssel nekiindulni ennek a korszerűsítésnek, így az elnyert pályázatból csak a belső átalakítást tudtuk elvégeztetni” – nyilatkozta a regionális ügyvezető. – Most lehetőséget kaptunk egy energetikai korszerűsítésre is, így az elmaradt munkálatokat ebből az elnyert pályázatból finanszírozzuk. Az épület korszerűsítése a tervek szerint egy év alatt valósul meg.

A beruházás során hőszigetelik az épületet, kicserélik a nyílászárókat, és megújul a fűtési rendszer is, továbbá egy napelemes rendszert is telepítenek majd.

Másfél év alatt

A Köln utcai Gondviselés Házának energetikai korszerűsítése is megkezdődik. Az ápolási és idősotthonnak, valamint egy 150 adagot főző népkonyhának helyet adó intézmény 25 éve épült, ezért felújításra szorul. Az épületet szintén hőszigetelik, kicserélik a nyílászárókat, hőszivattyúk elhelyezésével korszerűsítik a fűtési rendszert, és napelemeket is telepítenek, a korszerűsítés előreláthatólag másfél év alatt lesz kész.

(A borítóképen: Ráfér a megújulás az épületekre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában