új intézmény

2021.08.03. 14:00

Létrejött a Tokaj-Hegyalja Egyetem Sárospatakon

Visszaállítanák Sárospatak iskolaváros jellegét.

Bódisz Attila

Fotó: Szabó Bence

Megalakult a Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) szenátusa vasárnap Sárospatakon, az egykori Comenius Tanítóképző Főiskola épületében. Dr. Stumpf István, az intézményt fenntartó alapítvány elnöke dr. Bolvári-Takács Gábort nevezte ki az új intézmény megbízott rektorává. Stumpf István – aki egyben a felsőoktatási modellváltás átalakításának koordinálásáért felelős kormánybiztosi tisztséget is betölti – megerősítette korábbi kijelentését, amely szerint az egyetem megalapítása Lorántffy Zsuzsanna iskolafejlesztő munkája óta a legnagyobb intellektuális beruházás a térségben.

Dr. Bolvári-Takács Gábor a Magyar Táncművészeti Egyetem éléről érkezett vissza szülővárosába, Sárospatakra, ahol a gimnáziumi éveit is töltötte. Azóta is sok szállal kötődik a városhoz és a térséghez. Mint székfoglaló beszédében elmondta: ugyan elvállalta a megbízott rektori kinevezést, de ragaszkodott ahhoz, hogy a fenntartó írjon ki pályázatot a tisztségre, amelyen maga is indul majd. Úgy fogalmazott: a most induló egyetemet érték-, szakmai, érzelmi és funkcionális közösségként lehet leginkább definiálni. Hozzátette: az oktatáshoz a legmagasabb szintű szellemi hátteret és a legmodernebb infrastruktúrát szeretnék megteremteni. Az intézményben egyébként a több mint másfél évszázados hagyományra visszatekintő tanító- és óvóképzés mellett kulturális örökség tanulmányok, szőlész-borász képzés is indul, de választható lesz turizmus-vendéglátás, gazdálkodás és menedzsment, valamint vállalkozásfejlesztési szak is. Az idei tanév még a korábbi anyaintézmény, az Eszterházy Károly Egyetemtől örökölt oktatási palettával indul el. Az esemény keretében az egyetem együttműködési megállapodást írt alá a Sárospataki Református Kollégiummal, amelyet fenntartóként Pásztor Dániel tiszáninneni református püspök, valamint a tudományos gyűjtemények igazgatója, dr. Dienes Dénes, a teológia rektorhelyettese, dr. Füsti-Molnár Szilveszter, valamint a gimnázium igazgatója, Nagy-Baló Csaba írtak alá.

A szándéknyilatkozatban egyebek mellett szó van az intézmények céljainak összehangolásáról, valamint a térség népességmegtartó képességének közös erősítéséről. Együttműködnek majd oktatási és kutatási programokban is. A THE gazdasági igazgatója dr. Gőz Péter lett, a rektorhelyettes pedig az a dr. Kelemen Judit, aki eddig irányította a pataki campust.

Bemutatták azt a kilenc oktatót is, akik augusztus elsejétől csatlakoztak a THE köréhez. Köztük van az a dr. Hauser Zoltán, aki az egyetem létrehozását előkészítő bizottságot vezette, előtte pedig az EKE rektora is volt, valamint egykori rektorhelyettese, dr. Kis-Tóth Lajos. Ugyancsak itt folytatja munkásságát a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ főigazgatója, az Országos Széchenyi Könyvtárat 10 éven át vezető Monok István professzor. Szerepet vállalt az új egyetem felépítésében a Károli Gáspár-díjas kutató, dr. Ugrai János, valamint dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A szőlész-borász képzésnek, valamint a gazdasági és társadalomtudományoknak helyet adó intézet Lorántffy Zsuzsanna nevét viseli majd, a pedagógusképző pedig a neves gondolkodóét, Comeniusét.

Stumpf István az Észak-Magyarországnak elmondta, megszületett a kormány döntése, rendelkezésre áll a forrás, amiből hamarosan elkezdik a főépület rendbetételét, befejezik a Furmint Hotel felújítását és újragondolják a kollégium ügyét is, csakúgy mint az intézményhez került borászati cég, a Grand Tokaj stratégiáját. Megkezdik a közös munkát a továbbiakban az egyetem részét képező két tokaji szakközépiskolával is.

(A borítóképen: Stumpf István átadja a rektori kinevezést Bolvári-Takács Gábornak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában