ITC

2021.08.12. 17:30

Lebontják a volt pártpalotát, Lenin is eltűnik a városból

Az egykori állampárt székháza volt, aztán nemzetközi kereskedelmi központ. Lebontják a lepusztult ITC-t, és – a tervek szerint – közpark lesz a helyén.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

„Zöldebbé és élhetőbbé válik Miskolc egyik értékes belvárosi területe azáltal, hogy lebontjuk a belváros felé magasodó, a szomszédos Mindszenti templomot eltakaró volt szocialista pártházat, a helyén pedig közösségi park létesül, azaz a városban élők visszakapják a tőlük korábban elvett területet” – jelentette be tegnap az ITC-székház előtt Alakszai Zoltán, a megye kormánymegbízottja. „Lenin szelleme ezzel végleg elköltözik a városból” – tette hozzá, utalva arra, hogy talán ez az utolsó olyan középület, amelyben még mindig megtalálható Lenin fából készült domborműve.

Viták kereszttüzében

Az is megtudtuk a kormánymegbízottól, hogy kormánydöntés született a székház bontásáról és a terület új funkciójának kialakításáról. Első körben – két részletben, az idei és a jövő évi központi költségvetésből – 2 milliárd forintot biztosítanak a munkálatok finanszírozására.

Le kell bontani! Át kell építeni! Meg kell hagyni úgy, ahogy van! Mindhárom lehetőség mellett és ellen érvek sora hangzott el az utóbbi években, évtizedekben a Miskolc szívében található egykori pártpalota, a rendszerváltás óta Nemzetközi Kereskedelmi Központként ismert magasépület, vagy az angol nevének rövidítéséből kialakult népszerű elnevezés szerint az ITC sorsával kapcsolatban.

A rendszerváltást követően a működtetésére létrejött társaság hosszú ideig a megyei önkormányzat tulajdonában volt, majd az állami vagyonkezelő portfóliójába került. Jórészt irodabérlésből élt a cég, kisebb-nagyobb gazdasági társaságok tucatjai működtek az épületben, és a konferenciaterme otthont adott tanácskozásoknak, kiállításoknak, seregszemléknek.

Közmegegyezésre törekszenek

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az elmúlt tíz esztendőben tárgyalások egész sorát folytatták a volt miskolci pártház sorsának rendezése érdekében. „Komoly tervek születtek az elmúlt években az épület felújításáról, átalakításáról, de kiderült, hogy az sokkal többe kerülne, mint a lebontása és a terület újrahasznosítása – fogalmazott. Mint elmondta, a székház helyén maradó zöldterület pontos kialakításáról a miskolciakkal és az építészszakmával szeretnének egyeztetni. A városban élők igényeit mindenképpen figyelembe szeretnék venni, hogy olyan legyen a közpark, ahova mindenki szívesen jön kikapcsolódni.

Fél éven belül

Az is kiderült, hogy a bontás pontos körülményeiről megkezdődtek az egyeztetések a miskolci önkormányzattal, és ha minden gördülékenyen megy, akkor várhatóan fél éven belül elkezdődhetnek a konkrét munkálatok az épület körül. Az ITC-ben működik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal egyik főosztálya mintegy 80 fővel. Idén ősszel az ő másik épületbe költöztetésükről is gondoskodnak.

(A borítóképen: Az egyik terem falán még mindig ott díszeleg a fából faragott Lenin-dombormű)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában