Covid-19

2021.08.08. 17:30

Jó tudni, kialakult-e oltás után a védettség

A kérdés, hogy valóban védettek vagyunk-e, főleg a külföldre utazókban merül fel.

20210803 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Megkezdődött a koronavírus elleni harmadik oltás a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton.

Fotó: Vajda János

Rengeteg kérdés érkezik az ellenanyagszintméréssel, illetve az utazáshoz használható Covid-igazolványokkal, valamint a harmadik oltással kapcsolatban az egészségügyi intézményekhez. A kérdések főként a külföldi nyaralásra készülők részéről merülnek föl. Augusztus elsejétől kérhető a harmadik Covid elleni védőoltás is. A döntéshez segítséget jelenthet az ellenanyagszint-meghatározás, amely megmutatja, hogy a korábbi két védőoltás hatására kialakult-e védettség. Az ország több pontján elérhető teszt az S-protein, azaz a koronavírus tüskefehérjéje ellen termelt antitestek szintjét mutatja ki. Amennyiben a labor által megadott határérték feletti az eredményben közölt érték, akkor az adott páciens védettnek tekinthető, amennyiben az alatti, akkor a védettség nem biztosított. A vénás vérből történő ellenanyagszint-mérést laborban végzik, a védettségről informáló eredmény azonban nem kerül be automatikusan az uniós Covid-igazolások közé, így utazáshoz nem használható.

Több lehetőség van

Bár az ellenanyagszint-mérés eredménye nem szerepel az utazáshoz köthető uniós Covid-igazolványok között, mégis, ha külföldi utazásra készül valaki, és mindkét védőoltást megkapta, akkor is érdemes meggyőződni arról, hogy kialakult-e a védettség. Esetleg még indulás előtt lehet kérni a harmadik vakcinát – mondta dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója. Az egészségügyi szolgáltatók a tesztek eredményeit feltöltik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatói Térbe (EESZT), ahonnan a páciensek maguk tölthetik le az uniós Covid-igazolványokat. Három esetben juthatnak hozzá. Ha valaki bizonyítottan átesett a fertőzésen, és ezt hivatalos PCR- vagy az Unióban is elfogadott antigénteszt bizonyítja, akkor három hónapon keresztül jogosult az igazolványra. Továbbá, ha mindkét védőoltását megkapta és a második vakcina időpontjától már eltelt két hét, illetve ha a páciens 48–72 óránál nem régebbi, negatív PCR- vagy az Unióban is elfogadott antigénteszttel rendelkezik.

(A borítóképen: Harmadik oltás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában