új tűzoltóközpont

2021.08.26. 20:00

Ipari tűzoltók jobb helyen Tiszaújvárosban

Az új tűzoltóközpont a teljes iparegység, illetve Tiszaújváros és a közvetlen régió biztonságát is óvja.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Új, minden igényt kielégítő, korszerű laktanyába költözött a Mol Petrolkémia tiszaújvárosi telephelyén a FER, a Mol 100 százalék tulajdonú, ipari főfoglalkozású létesítményi tűzoltósága.

Az új központ – elődjéhez hasonlóan – a teljes iparegység, illetve Tiszaújváros és a közvetlen régió biztonságát is óvja. A 2,5 milliárd forint értékű beruházásra azért volt szükség, hogy a Mol Petrolkémia üzemegységei, valamint a jelenleg is épülő poliolgyára a lehető legnagyobb biztonságban működhessen. Az új tűzoltóbázis a korábbinál közelebb, mintegy 3-4 percnyire van az épülő új komplexumtól.

Történelmi jelentőségű

A Mol a nagyarányú vegyipari fejlesztéseket fogalmazta meg hosszú távú programjában. Ennek keretében 2019-ben tették le a több mint 1 milliárd euró beruházásból épülő poliolüzem alapkövét Tiszaújvárosban. Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: „A történelmi jelentőségű beruházás révén épülő üzem évente mintegy 200 ezer tonna poliolt állít majd elő, és 200-nál több embernek ad munkát.”

A Mol számára elsődleges az emberek biztonsága, ezért az épülő üzemhez alapvető jelentőségű a maximális biztonság és tűzvédelem garantálása.

„Az iparterület tűzvédelmét ellátó létesítményi tűzoltóság együttműködési megállapodás alapján nyújt segítséget a környező lakosság védelmét ellátó hivatásos tűzoltóságnak is” – mondta el dr. Pimper László, a FER Tűzoltóság és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. A Mol 100 százalékos tulajdonában lévő FER Tűzoltóság laktanyája eddig a Mol Petrolkémia Zrt. telephelyén kívül helyezkedett el. A poliol-megaberuházás azonban megkövetelte a meglévő infrastruktúra mihamarabbi fejlesztését. Az új tűzoltóépületből, mely az ipartelepen belül épült fel, a lehető leggyorsabban és a legmodernebb eszközökkel garantálja az ott dolgozó mintegy 70 tűzoltó elkötelezett munkájával a lakosság, a dolgozók és az iparegység biztonságát.

A 3500 négyzetméter hasznos alapterületű laktanyaépülethez a belső ­oldalon egy több mint 2000 négyzetméteres, tűzoltógépjárművek általi használatra méretezett burkolt udvar csatlakozik. A baleset-megelőzésben is fontos szerepet ellátó létesítményi tűzoltók a komplexum korszerű gázkoncentráció-mérő, légzőkészülék-, védőruha-, tömlő- és tűzoltókészülék-műhelyében munkát végezve is segítik az iparterület működését.

(A borítóképen: Ratatics Péter, Szabó István létesítményi tűzoltóparancsnok és dr. Pimper László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában