Újítás

2021.08.30. 16:00

Hódít az öntisztító illemhely

Egyre többen használják az öntisztító nyilvános illemhelyet Kazincbarcika Fő terén.

Balogh Csilla

Fotó: PH

A városlakók régi vágya teljesült Kazincbarcikán a forgalmas és sok látogatót vonzó Fő tér felújításával, amelynek része az utcabútor jellegű, automata, nyilvános illemhely is. A kísérleti jelleggel kihelyezett vécét egyre többen és egyre szívesebben használják.

– Régi ígéret volt ez az önkormányzat részéről, ami a lakosság jogos igényeként merült fel, hiszen a három korábbi nyilvános vécé közül egyet még a 90-es évek előtt vontak ki a forgalomból, kettőt pedig a korábbi irányítás szüntetett meg ezt követően, mert senki sem használta azokat, így nem volt rentábilis a fenntartásuk. Önkormányzatunk a Fő tér rehabilitációja után döntött a nyilvános illemhelyek ismételt kihelyezéséről, melyek közül az elsőt a város központjába telepítettük – nyilatkozta Klimon István, Kacincbarcika alpolgármestere. Az illemhely harmonikusan illeszkedik a modern városrészhez és a századfordulós hangulatú környezethez. Az utcabútor jellegű nyilvános WC kialakítása olyan, hogy a fogyatékkal élők, az idősek is könnyedén használhatják.

Automatikus, vandálbiztos

– A WC padló- és vécémosó berendezése automatikusan működik, azaz önmagát tisztítja és fertőtleníti, így az illemhely teljes ülőfelületét, a vécécsészét, még a padlót is képes megtisztítani és fertőtleníteni – emeli ki az alpolgármester. Az illemhely egy szoftver által működtetett automatikája a WC kihasználtságától függően arra is képes, hogy akár minden használat után takarítson, de beállítható úgy is, hogy alkalmanként, esetleg naponta tisztítsa meg a helyiséget. Az öntisztító WC 100 forintos érmével működik, és a pénz bedobása után 20 percig lehet használni. – Az épület garantáltan ­vandálbiztos, és füstérzékelővel is fel van szerelve – hangsúlyozza Klimon István, s hozzáteszi: „A hagyományos nyilvános illemhelyek költsége napjainkban éves szinten több mint 10 millió forintba kerül a fenntartónak. Ezzel az illemhellyel olyan megoldást találtunk, amely csak egyszeri jelentős beruházást igényel. Az üzemeltetési költsége pedig csak néhány százezer forintra tehető, azaz jóval alacsonyabb a korábbi illemhelyek üzemeltetési költségeitől.”

Az önkormányzat tervezi, hogy a város több pontjára is kihelyez hasonló illemhelyeket. A remények szerint ősszel már a Csónakázó-tónál is lesz automata WC.

(A borítóképen: Illeszkedik a modern városrészhez)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában