szervátültetés

2021.08.12. 11:30

Hat életet ment egy donor

Magyarországon az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatóság koordinálja a szervátültetést.

Petri Nóra

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Felmérések szerint a magyar emberek 73 százaléka szívesen adományozná halála esetén a szerveit mások javára, de sokkal kevesebben ismerik helyesen a vonatkozó jogszabályokat. A szakemberek szerint fontos lenne mindenkinek ismerni a feltételezett beleegyezés elvét, valamint az önrendelkezéshez való jog erre a helyzetre vonatkozó részeit is. Kell-e külön rendelkeznünk arról életünkben, ha szeretnénk halálunk után felajánlani a szerveinket? Ezeket a kéréseket is feltettük a Transzplantációs Igazgatóságnak.

Magyarországon a szervdonorok döntő többsége elhunyt ember, aki akár 6 ember életét is megmentheti a szervátültetés által. Aki agyhalál állapotába kerül, és életében nem tiltakozott írásban a Nemzeti Szerv- és Szövetdonációs Tiltakozások Regiszterében vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban, annak szervei eltávolíthatóak. Vagyis ha valaki nem tiltakozik ez ellen, akkor beleegyezését kell vélelmezni, és a jogi szabályozás értelmében donor lehet agyhalála esetén. Az viszont fontos, hogy beszéljenek erről a családban; ismerjék meg egymás véleményét, és ha valaki ezt ellenezi, akkor éljenek a tiltakozás lehetőségével. A szakemberek szerint nagy segítség lehet a hozzátartozó számára, ha ismeri az elvesztett családtag véleményét.

Élő donoros átültetés is van hazánkban, az intézet adatai szerint az elmúlt 10 évben például évente 30–50 olyan veseátültetés történt, amikor például egy családtag ajánlotta fel egyik veséjét hozzátartozójának. Azt, hogy pontosan milyen rokonságban állhat az adó és kapó, egy törvény szabályozza. Előfordulhat az is, hogy nincs vérségi kapcsolat a veseadományozó és a beteg között. Ilyenkor a kórház etikai bizottsága vizsgálja meg a körülményeket, és csak akkor járul hozzá a szervkivételhez, ha meggyőződött róla, hogy a donor és a vesét kapó között szoros érzelmi kapcsolat áll fenn, és az adományozás ellenérték nélkül, kényszertől, fenyegetéstől és megtévesztéstől mentesen történt. A vonatkozó jogszabály szerint az élő donornak a szervadományozásba beleegyező nyilatkozatát közokiratba kell foglalni. Hazánkban az élő donoros veseátültetés Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden is elérhető.

Kegyelet és hála

Nagyon fontos elve az elhunyt szervdonorok gondozásának az, hogy már a betegfelvételtől kezdve az agyhalál észlelése, megállapítása, illetve a donáció során, tehát az egész folyamat során folyamatosan tájékoztatja a kórház, illetve a kezelőorvos a hozzátartozókat. A hozzátartozóknak lehetősége van elbúcsúzni az elhunyttól az intenzív osztályon is, majd a donáció után is. Az elhunyt donorból történő szervadományozás esetén a hozzátartozók tájékoztató levelet kapnak az OVSZ Szervkoordinációs Irodától, melyben részvétnyilvánítás mellett visszajelzést is kapnak. Ilyenkor azt is közlik, hogy a szerveket kapó beteg mennyi ideje várt a transzplantációra, és milyen szervet kapott a nemrégiben elhunyttól.

(A borítóképen: A hozzátartozókat tájékoztatják a donáció tényéről)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában