albérletpiac

2021.08.24. 14:00

Ha nincs koli, marad az albérlet

Amint megjelennek a diákok az albérletpiacon, emelkedhetnek az albérletárak.

Hegyi Erika

20200728 Székesfehérvár Illusztráció Albérleti körkép, költözés, diákoknak közös lakás Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Pesti Tamás

Amennyiben szeptembertől ténylegesen jelenléti oktatás lesz az egyetemeken, főiskolákon, akkor a meglóduló kereslet egyik hétről a másikra jelentős áremelkedést hozhat az albérletpiacon. Az egyik hazai ingatlanhálózat alapító tulajdonosa jelezte, a bérlemények ára a két évvel ezelőtti szintet is elérheti augusztus végére, de ez sok tényezőtől függ. Azt viszont hozzátette, hogy akinek van megbízható albérlője, annak hiba volna felülni a trendre és hirtelen nagyot emelni, mert egy esetleges újabb járványhullám a visszájára fordíthatja a folyamatokat.

Megyénkbeli diákokat kérdeztünk az albérletkeresés nehézségeiről. Kiderült, nem mindenkinek volt ezzel nehéz dolga. Szőke Bence volt hermanos diák például, akit a Budapesti Műszaki Egyetemre vettek föl, egyáltalán nem keresgélt, mert a barátnője már két éve a fővárosban lakik, így tulajdonképpen hozzá költözik. A bérelt lakásban összesen hárman laknak majd, fejenként 60-65 ezer forintot fizetnek havonta. Bence szerint ez az ár korrektnek számít a budapesti viszonyokhoz képest. Ráadásul a lakás nincs messze az egyetemtől, mindössze három metrómegállóra.

– Előfordulhat, hogy a szeptemberben kezdődő tanévben is elrendelik majd az online oktatást, de akkor is maradunk az albérletben. Azért, mert ha valamit személyesen kell elintézni az egyetemen, akkor jó, ha a közelben vagyunk – mondta Bence.

Kollégiumra vár

Nehezebb helyzetben van Szabó Bettina, aki a Semmelweis Egyetemen szeretne továbbtanulni. Pályázott kollégiumi helyre, de még nem derült ki, hogy megkapja-e. Akkor lesz bajban, ha elutasítják a kérelmét, mert augusztus végén már nem könnyű jó albérletet találni.

– Attól is félek, hogy a lakástulajdonosok tovább emelik az árakat. Pedig épp azért döntöttünk a szüleimmel a kollégium mellett, mert az sokkal olcsóbb, mint az albérlet. Több osztálytársamnak lakást vettek a fővárosban a szüleik, és a hitel részleteit úgy fizetik, hogy az egyik szobát kiadják, szintén fiataloknak. Nekünk sajnos nincs annyi pénzünk, hogy lakást vásároljuk. Különösen a mai árak mellett – fogalmazott Bettina.

Dolgozni fog

Hallani sem akart a kollégiumról Béres Viktória. Mint mondta, nem tudná elviselni, hogy egy 15 négyzetméteres szobában másodmagával lakjon. Ő Debrecenben szeretne továbbtanulni, de ott is majdnem olyan magasak a lakás- és albérletárak, mint a fővárosban.

– Azt a megoldást választottam, hogy inkább diákmunkát vállalok a tanulás mellett, és besegítek a szüleimnek a lakhatási költségekbe. Tudom, hogy nem könnyű a szülőknek, amikor a gyerekük egyetemista lesz, főleg, ha nem a lakóhelyén tanul tovább. Olyan szakot választottam, ami Miskolcon nincs, így kénytelen vagyok költözni. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy szeretnék egy kicsit önállósodni – árulta el Viktória. Hozzátette, ha augusztus végén nagy lesz a kereslet a kiadó lakásokra, akkor valószínűleg emelkednek majd az árak, ha azonban az egyetemisták nem rohamozzák meg az albérleteket, akkor még lefelé is mehetnek a díjak.

Lehet válogatni

Körülnéztünk a neten, milyen lehetőséget kínál az albérletpiac. Különböző árakat találtunk, hiszen nem mindegy, hogy milyen a lakás állapota, és hogy hol található. Budapesten 50 és 68 ezer forint közötti áron lehet kivenni egy szobát, ehhez jön még a rezsihányad.

Debrecenben 50 ezer forint plusz rezsiért találtunk egy 18 négyzetméteres szobát. 40 ezerért pedig egy olyat, amin átjár a szomszédos szoba lakója. Jobban megéri a fiataloknak, ha hárman költöznek abba a 3 szobás lakásba, aminek a havi díja 100 ezer forint, plusz a rezsi.

Miskolcon 2 szobás lakást lehet bérelni 70 ezer forintért. Egy szobát pedig 45 ezerért találtunk az Avasi lakótelepen, közel az egyetemhez.

(A borítóképen: Sok egyetemista kezdi albérletben a tanévet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában