egészségügyi járulékfizetés

2021.08.13. 20:00

Ha lejárt a diákigazolvány TB-t kell fizetni

Ha lejár a diákigazolvány, akkor bizony megkezdődik az egészségügyi járulékfizetési kötelezettség.

Forrás: ÉM

Az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó járulékfizetési kötelezettséggel hamarosan találkozhatnak azok a diákok és egyetemi hallgatók is, akik befejezték a tanulmányaikat, nem tanulnak tovább, és munkát sem találnak. Akinek októberben végleg lejár a diákigazolványa, az azt követő 46. naptól már fizetnie kell a minimálbérhez kötött társadalombiztosítási járulékot, ami jelenleg havonta 8 ezer forint. Ennek befizetésére érdemes odafigyelni, mert fél év elmaradás után az ingyenes orvosi ellátás megszüntetését kezdeményezi a járulék beszedését felügyelő adóhatóság.

Még másfél hónap

Az ingyenes orvosi ellátás nem a tanév végéhez, hanem a diákigazolvány érvényességéhez igazodik, így az a tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után általában október 31-éig érvényes. Ez után még további 45 napig jár az ellátás.

Ha azonban a volt nappali tagozatos diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedik el – és egészségügyi ellátásra más jogcímen, például szociálisan rászorultként sem jogosult –, akkor december 16-ától, azaz a diákigazolvány lejárta utáni 46. naptól már egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ennek összege idén havonta 8 ezer forint, naponta 270 forint – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az összeg növekedésével jövőre várhatóan számolni kell. Jelentős változást hozhat, ha a jelenlegi 167 ezer forintos minimálbér 200 ezerre emelkedik.

Januárban indul

A járulékot – átutalással vagy csekken – a tárgyhónapot követő hónap 12-éig, a most végzetteknek először 2022 januárjában kell befizetniük a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlájára. Lehetőség van azonban arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett – hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával – más személy vagy szervezet fizesse meg.

A járulékfizetési kötelezettség teljesítésére azért érdemes különösen figyelmet fordítani, mert a hónapokig elhúzódó mulasztásával a fizetéssel késlekedő az ingyenes egészségügyi ellátását veszélyezteti. A járulék elmaradásának hatodik hónapja, azaz 48 ezer forintos tartozás felhalmozása után ugyanis a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő érvényteleníti a társadalombiztosítási számot (a tajszámot), ezzel megszűnik a térítésmentes egészségügyi ellátás mindaddig, amíg nem rendezik a tartozást.

A tovább nem tanuló és munkába sem álló fiatalok legkorábban a 2022. január 12-ei befizetési kötelezettség elmulasztásától számított fél év múlva számíthatnak arra, hogy nevük mellett „piros” jelzés mutatja az egészségbiztosítás hiányát az egészségügyi szolgáltatók, így a háziorvosuk számítógépes rendszerében.

A főszabály szerint az egészségügyi szolgáltatási járulékot annak kell fizetnie, aki nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal. A járulékfizetési kötelezettséget a biztosítottak nyilvántartásáért felelős Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jelzése alapján írja elő az adóhatóság, amely a kötelezettséget és a beérkező befizetéseket az egyes adózókhoz tartozó adószámlán tartja nyilván. Naprakész adatokkal rendelkeznek a keletkező és fennálló tartozásokról. Az adóhatóság rendelkezik a mulasztási bírságról, a késedelmi kamat behajtásáról, de a fizetési halasztás és a részletfizetés engedélyezéséről is.

A munkáltató dolga

Az egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettségek alól felmentést átmenetileg azok kaphatnak, akik álláskeresési támogatásban, foglalkoztatási helyettesítő támogatásban részesülnek. További jogcímekről – ezek közé tartozhat például a szociális helyzet – a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapja, a neak.gov.hu ad részletes felvilágosítást.

Munkába állás után az egyéni járulékfizetési kötelezettség megszűnéséről a NAV értesítést küld az érintettnek, mivel akkortól már foglalkoztatottként jogosult az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére. A járulékfizetési kötelezettség pedig a munkáltatóját terheli.

(A borítóképen: A társadalombiztosítási azonosító jelet tartalmazó kártyáé lesz a főszerep)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában