betegségcsoport

2021.08.29. 16:00

Gyomorinfluenza vagy ételmérgezés

Nyáron gyakran előfordulnak hányásos-hasmenéses betegségek. De mi lehet a baj?

Hegyi Erika

Forrás: MW

Az ételmérgezésnek és a gyomorinfluenzának nevezett betegségcsoportnak nagyon hasonlóak lehetnek a tünetei: hányás, hasmenés vagy láz, így könnyen össze is téveszthetjük őket. Azonban néhány fontos különbséget is találhatunk közöttük, figyelmeztetnek a szakemberek.

Mindkettőre jellemző lehet a hányás, a hasmenés, a láz, az általános rosszullét, az étvágytalanság, a hasfájás vagy a hasi görcsök. Különösen nyáron könnyű ezeket összetéveszteni. A gyomorinfluenza egész évben támadhat, az ételmérgezés azonban a melegebb hónapokban gyakoribb.

A két betegség között jó néhány különbséget is találhatunk. A gyomorinfluenzát vírusok okozzák, leggyakrabban valamelyik norovírus vagy rotavírus, az ételmérgezésért viszont vírusok, baktériumok, toxinok vagy paraziták is felelősek lehetnek. Bár a tünetek nagyon hasonlóak, ezek között az egyik leglényegesebb különbség, hogy mikor jelennek meg, és hogy meddig húzódnak el. A gyomorinfluenza lappangási ideje több nap, az ételmérgezés tünetei a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után néhány órával már jelentkeznek. A vírusos eredetű hányással, hasmenéssel járó betegségek gyógyulási ideje 7-10 nap is lehet, az ételmérgezés a legtöbb esetben egy-két nap alatt elmúlik.

Máshogy terjed

Szintén jelentős a különbség a betegségek terjedése között. A hányással, hasmenéssel járó gyomorinfluenzát általában más emberektől kapjuk el. De természetesen az is előfordulhat, hogy szennyezett étellel vagy itallal kerül a szervezetünkbe a vírus. Az ételmérgezést azonban mindig az elfogyasztott, kórokozóval szennyezett élelmiszer okozza.

A gyomorinfluenza különböző típusai gyakoriak lehetnek például a bölcsődékben, óvodákban, ahol a fertőzött gyerekek könnyen továbbadják a másiknak a betegséget, például úgy, hogy mosdóhasználat után nem mossák meg a kezüket. Az ételmérgezés pedig általában a helytelenül tárolt vagy előkészített élelmiszerek miatt alakul ki, melyben elszaporodnak a kórokozók. Az is előfordulhat, hogy szennyezett vízzel öntözik a zöldségeket, gyümölcsöket, majd nem tisztítják meg ezeket, így a salátával együtt a mikrobákat is „elfogyasztjuk”.

Gyomorinfluenza vagy ételmérgezés esetén nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. Legjobb erre a célra a víz vagy a híg gyümölcslevek. Ha csak lehet, kerüljük a cukros üdítőket és az energiaitalokat! A láz és a fájdalmak csillapítására ne aszpirint használjunk, hanem más, recept nélkül kapható készítményeket! Pihenjünk, amennyit csak tudunk! Próbáljuk megakadályozni a vírus terjedését! Használat után azonnal dobjuk ki a papír zsebkendőt, és mossunk gyakran kezet! A beteg ruháit a többiekétől elkülönítve mossuk!

Csak akkor menjünk újra közösségbe, ha teljesen felépültünk! A gyomorinfluenza még 72 órával az után is fertőz, hogy a beteg elkezdi jobban érezni magát. Ha a tünetek nem múlnak, keressük fel az orvosunkat!

(A borítóképen: Jellemző rá az általános rosszullét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában