vaddisznó

2021.08.31. 20:00

Gyérítenék a vaddisznókat, ha lehetne

Legutóbb Miskolc belvárosához közel, a Selyemréten okoztak riadalmat a vaddisznók. A legjobb módszer ellenük a kilövés lenne. A vadásztársaságok az engedélyre várnak.

Balogh Csilla

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egyre gyakrabban és egyre több helyen fordul elő, hogy megzavarják a városlakók nyugalmát a vaddisznók Miskolcon. A legutóbbi eset szombaton sötétedés után történt. A vonulásról megörökített videót vasárnap reggelre töltötték fel a közösségi hálóra. A videón jól látható, hogy egy kisebb malacokból álló vaddisznócsorda egymást szorosan követve poroszkál át az úttesten elöl is, hátul is egy-egy nagyobb állat kíséretében.

Velünk élnek

– Ezeknek a vaddisznóknak az erdőkhöz szinte már semmi közük sincs. A félreértéseket elkerülve hangsúlyozom, hogy ezek nem erdei vaddisznók, nem az erdei állatok jönnek be a városba, hanem az itt megtelepedett belszaporulat vándorol egyik helyről a másikra. Ők közénk születnek, velünk élik az életüket. Kialakították a maguk kis faunáját, alkalmazkodtak az emberi élethez. Az elhanyagolt portákon, az elgazosodott területeken telepednek meg, ahol lefialnak. Megszokták a kutyák, az emberek közelségét, az autók hangját és fényeit – mondja Kiss Tibor, a gyérítéssel megbízott vadásztársaságok koordinátora érdeklődésünkre.

Az afrikai sertéspestis hatására az erdőkben szinte teljesen kipusztultak a vaddisznók.

– Téves az az elképzelés, hogy az erdőkből jönnek a városokba. Sok van belőlük, talán 800 egyedet számláló populáció élhet a városban, az avasi területeken, az Egyetemvárosban, vagy olyan helyeken, ahol elhanyagolt porták és kiskertek vannak. Gyakorlatilag mindent megtalálnak a városban, amire szükségük van, így a megfelelő mennyiségű élelmet és a szaporodásra alkalmas helyeket. Nagyon okos állatok, rendkívül jó az alkalmazkodó- és helyzetfelismerő képességük, s akár már 10 hónapos korukban képesek a szaporodásra, ráadásul villámgyorsan. Akár 6–12 kismalacot is képesek fialni egyszerre, s ma már bárhol megjelenhetnek. Példa erre a legutóbbi selyemréti eset is. A vaddisznók keresgélik a helyüket. – A videófelvételre utalva Kiss Tibor megjegyzi, hogy azon jól kivehetően süldők szaladgálnak a kocával. Egy malacos koca, az emberhez hasonlóan támad, ha veszélyben érzi a gyermekét. Az embernek egy lehetősége van: elkerülni őket.

Nincs engedély a gyérítésre

A miskolci gyérítésről három vadásztársaság elnöke még 2020 tavaszán állapodott meg: Mudra Kálmán a Vajla Völgy Vt. részéről, Tóth Árpád a Miskóc-IKR Vadásztársaságtól, valamint Zay Adorján az Északerdő Zrt. vezérigazgatójaként. A koordinációs feladatokkal a város Kiss Tibort bízta meg, aki az eddig elvégzett munkáról szólva arra emlékeztet, hogy a vadásztársaságok által megbízott vadászok tavaly felmérték és bejárták a város legfertőzöttebb területeit, meghatározva az optimális lövési szögeket, amelyek mentén biztonságosan, balesetmentesen kilőhetőek a vonuló állatok, ahol a legkisebb az esélye annak, hogy valaki vagy valami megsérül. Emiatt több támadás is érte a vadászokat, a rendőrség pedig idén februárban megvonta a kilövési engedélyt, arra hivatkozva, hogy a vadászok töltött és éles fegyverrel ne járkáljanak a város belterületein. – Mindez akkor történt, amikor a kocák fialási időszakban voltak, és amikor a leghatékonyabban végezhettük volna a kilövést – emlékeztet Kiss Tibor.

A kilövés a legjobb módszer

– Majd’ egyéves működésünk alatt 147 darab vaddisznót lőttünk ki belterületen. Az avasi négyemeletes bérházak lábánál, a Csermőkei út Hideg sori felvezetőjén, emberek által lakott és látogatott környéken egy 19 centiméter hosszú agyarral rendelkező trófeás kant is elejtettünk. A kilövési engedély megvonásáig minden flottul működött, s ha a kezdetek óta folyamatosan lőhettük volna ki az állományt, akkor most nem lenne gond. Vadbefogó csapdák kihelyezésével is próbálkoztunk. Ezeket azonban ellopták, és a pótlásuk rendkívül költséges. Darabja 900 ezer forint – panaszolja Kiss Tibor, hangsúlyozva: a legeredményesebb módszer a vaddisznók ellen a kilövés. Fontos ügyelni azonban ennek egyensúlyára is. Ugyanis a belterületen élő vaddisznókból regenerálódhat idővel a sertéspestis miatt kipusztult állomány.

– Az engedély folyamatban van, úgy néz ki, hogy meg fogjuk kapni – teszi hozzá Kiss Tibor.

(A borítóképen: Egy nagy méretű vaddisznót és kismalacait videózták le a Tiszai pályaudvar környékén Miskolcon (Illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában