Közlekedés

2021.08.21. 11:30

Gondot okozhat a szél a közlekedőknek is

A járművezetőknek fel kell készülniük az erős, néha viharos légmozgásra.

20210801 Tompa A kora délutáni órákban az alig negyedórás zivatarban egy rendőrautó is összetört, mert faág szakadt rá. De, ami néhány órával később következett, arra sokan nem gondoltak volna. A késő délutáni órákban egy dél-nyugat felől érkező zivatarlánc valósággal letarolta a fél települést, hatalmas károk keletkeztek, jelenleg is a város nagy részén szünetel az áramszolgáltatás a leszakadt vezetékek miatt. Fotó: Pozsgai Ákos PÁ Petőfi Népe

Fotó: MW

Sok helyen okozott károkat a viharos szél az elmúlt napokban, és egyre gyakrabban kell a jelenségre a járművezetőknek is felkészülniük, az erős szél ugyanis a közlekedőkre is veszélyt jelent.

Az autókat, teherautókat a felépítményük és karosszériájuk jellegétől függően kitérítheti a váratlan erős széllökés a nyomvonalukról, amely főképp a kétirányú forgalmú utakon jelent veszélyt a frontális ütközés lehetősége miatt. Erős széllökés esetén a vezetők ellenkormányzással kerülhetik el a veszélyhelyzetet. Szélben érdemes a haladási sebességet is csökkenteni, mert a szél „alákaphat” az autóknak, ami borulásos balesetet okozhat. A gyorsan haladó járművet az oldalszél is könnyebben téríti el haladási irányától. Lassabb tempó esetén kisebb a termelődő felhajtóerő, tehát jobb a tapadás, a jármű nagyobb erejű szélnyomást is kibír, miközben biztonságosan kezelhető marad. Szeles időben a vezetőknek figyelniük kell a szélárnyékos helyekről való kihajtás esetén őket érő váratlan oldalszélre.

Rontja a látótávot

Másodlagos hatása a szeles-viharos időnek, hogy az erős légmozgás az útfelületre szennyeződéseket hord, ami rontja a gumiabroncsok tapadását. A szél poros szakaszokon ködszerűen emelheti fel a port, amely nagyban ronthatja az észlelési távolságot. Fasorok mellett, városi övezetekben, erdős szakaszokon pedig számítani kell viharos erejű szélben faágak, törzsdarabok leszakadására, sőt fakidőlésekre is.

(A borítóképen: Akár egy parkolóban is baj érheti az autónkat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában