Lillafüred

2021.08.25. 14:00

Emlékkereszt a forráshoz

Felavatták az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából állított keresztet kedd délelőtt.

Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára (b), Sárhegyi Zoltán, az ÉSZAKERDÕ Zrt. Felügyelõbizottság elnöke (b2) és Juhász Ferenc pasztronális helynök (b3)

Fotó: Vajda János

A fából készült emlékkeresztet Miskolc-Lillafüreden, a Szinva-forrásnál helyezték el az Északerdő Zrt. munkatársai. Az ünnepélyes szentelőn Sárhegyi Zoltán, az Északerdő Zrt. felügyelőbizottságának elnöke köszöntőbeszédében elmondta, hogy több mint 80 évvel ezelőtt a magyar nemzet katolikus világtalálkozót rendezett, ami néhány nap múlva újra megvalósul.

Fontos értékrend

– A keresztény találkozó mindenki számára jelentős. Nagyon fontos, hogy az az értékrend, amit a kereszténység, a katolicizmus megjelenít, jelen legyen a mindennapjainkban is. Az Északerdő Zrt. a többi állami erdészeti társasághoz hasonlóan egy kereszt állításával tiszteleg a kongresszus megrendezése előtt.

Fontos, hogy mindannyian együtt, jó egészségben tudjuk majd megélni ezt az ünnepet, amit a világtalálkozó jelent számunkra, gondoljunk arra a vallásra, ami mind a mai napig összetartja nemzetünket – méltatta szavaival az eseményt az elnök.

Szinay Attila államtitkár kihangsúlyozta: nagy megtiszteltetés számára, hogy hazai környezetben vehet részt a rendezvényen Diósgyőr szülöttjeként.

A legjobb helyen

– Az Agrárminisztérium a Miniszterelnökséggel karöltve a 21 állami erdőgazdaság területén elhatározta, hogy emlékkeresztet állít a kongresszus emlékére, az Északerdő Zrt. ebben a megyében azon túl, hogy az erdészetért, az erdőgazdálkodásért felel, számos emlékhelyet is kezel, így ez a kereszt is felkerül erre a listára. A mai találkozó a lehető legjobb helyen, legjobb időben valósult meg. Egyszerre konkrét és elvont, hiszen fizikai értelemben itt vagyunk a gyönyörű környezetű Szinva-forrásnál, miközben a kereszten a kongresszus jelmondata szerepel: „Minden forrásom belőled fakad!” – idézte.

Irányt is mutat

– Külön öröm számomra, hogy a négy méter magas tölgyfa kereszt részben Északerdő-alkotás, mert a szerkezetet a zrt. kollégái maguk készítették, a kereszt pedig abból a tölgyfából készült, ami az egyik fő fafaj ebben a régióban. Ilyen formában mi is, a magyarságunk, a világnézetünk is a kereszt üzenetéhez igazodik. Biztos vagyok benne, hogy a jelkép iránymutatást is nyújt majd számunkra, nemcsak átvitt, hanem konkrét értelemben is – zárta gondolatait az államtitkár. A köszöntőket követően Juhász Ferenc pasztorális helynök szentelte fel az emlékkeresztet.

(A borítóképen: Szinay Attila és Sárhegyi Zoltán a keresztavatáson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában