Kilián-Dél

2021.08.25. 20:00

Egymásnak feszülnek ellenzők és támogatók a rendelő miatt

Küszöbön az építkezés, még sincs béke a Kilián-Délre tervezett új orvosi rendelő kapcsán.

Szaniszló Bálint

20210809 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Megkezdődik a Kilián-déli egészségház építése, amely miatt több fát is kivágnak.

Fotó: Bujdos Tibor

„Nem engedjük kivágni a fákat!” „Mókusvérvörös Kilián-Dél. A Greencity vége.” „Tüntess és tiltakozz velünk együtt! Védjük meg a Kiliánt!” Ilyen transzparensek függenek azokon a fákon, amelyeket – az új orvosi rendelő épületének tervei alapján – ki fognak vágni. Az építkezés ellenzői mozgalmat indítottak, és folyamatos figyelőszolgálatot tartva szeretnék megakadályozni, hogy az azóta Mókusligetnek elnevezett területen elkezdődhessen a fák kivágása. A legszélsőségesebbek egyébként egyenesen mókusgyilkosnak nevezik a rendelő építőit, illetve azokat, akik döntöttek a beruházásról.

Parttalan vita

Cikkek sorában foglalkoztunk azzal, hogy hosszú esztendők óta megy a parttalan vita arról, hogy épüljön-e és milyen módon új orvosi rendelő a kilián-déli lakótelepen. Egy biztos, hogy a régi rendelők felett már alaposan elszállt az idő, és – bár sokan ezt szeretnék – felújításukra, korszerűsítésükre nem sok az esély.

Éppen ezért indította be még az előző önkormányzat azt a projektet, amelynek révén a régi közelében egy vadonatúj épületben korszerű egészségházat alakítanának ki. Ezzel a projekttel az volt a baj, hogy – a lakótelepen élők egy része szerint – túl sok helyet venne el a zöldfelületektől, túl sok fa kivágásával járna az építkezés.

Pró és kontra

A környezetért aggódók az utóbbi időben több ízben is tiltakoztak, demonstráltak a beruházás ellen. A támogatók szerint az igencsak népes lakókörnyezet számára nagyon fontos, hogy korszerű környezetben kapjanak alapvető egészségügyi ellátást a kiliániak.

Az önkormányzattal folytatott pró és kontra egyeztetések vége az lett, hogy tavaly egy kérdőív kitöltésével nyilváníthattak véleményt a lakótelepen élők arról, hogy támogatják-e az új rendelőépület kialakítását a tervezett, arra rendelkezésre álló helyen, vagy sem. A „helyi népszavazás” eredménye 58–42 százalék lett az igenek oldalán. Azaz a többség úgy foglalt állást, hogy szükség van az új rendelőre. A lakossági támogatottság tudatában, mérlegelve az érveket, az önkormányzat úgy döntött: indulhat az új rendelő beruházása.

Korszerű körülmények

A projekt tartalma szerint egy 5 rendelős felnőttorvosi rendelőt, egy kétrendelős gyermekorvosi rendelőt, valamint kétszobás védőnői szolgálatot alakítanak ki az új egészségház épületén belül.

Az egészségházra vonatkozóan egyébként már rendelkezik a város kiviteli tervdokumentációval és építési engedéllyel. És már megvan a projekt kivitelezője is, és – az eredeti elképzelések szerint – az építkezés maga augusztusban el is kezdődik, és várhatóan egy évre van szükség a befejezéshez. Mivel pályázati pénzről van szó, figyelni kell a határidőkre is. A rendelő építésével kapcsolatos támogatás pályázati felhívása 2022. december 31-ig ad lehetőséget a projekt fizikai befejezésére, így van esély arra, hogy a határidőt tartani tudja az önkormányzat, illetve az építő.

A beruházást ellenzők mozgalma viszont hátráltathatja a munkák megkezdését, de így is az a valószínű, hogy a hónapból még hátralévő egy hét folyamán felvonulnak az építők. A hírek szerint hétfőn elvégezték az építési terület meghatározását GPS-berendezés segítségével. Hogy mikor kezdődik maga a munka, és mit reagálnak erre az ellenzők, egyelőre nem tudni.

Az viszont biztos, hogy a lakótelepen élők egy része nagyon érzékeny a fákkal kapcsolatos bármilyen ténykedésre. Ugyancsak hétfőn az orvosi rendelőnek kiszemelt terület közelében kivágtak két fát, amelyeket –mint Bartha György, a terület önkormányzati képviselője kommentjében elmondta –műszerrel vizsgáltak meg, és a nem megfelelő állapotuk miatt jutottak a kivágás sorsára. Ezt sokan kétségbe vonták, és attól tartottak, hogy folytatódik a kivágás.

(A borítóképen: Sokan tartanak attól, hogy a fák kivágásával egy értékes liget veszne el az emberek számára)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/augusztusban-rajtolhat-a-del-kiliani-rendelo-epitkezese-5668817/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/megepul-a-kilian-deli-rendelo-ugy-ahogy-terveztek-4333365/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában