szállás

2021.08.16. 14:00

Drága az albérlet az M30-as autópálya építőinek

Szinte minden szállás elfogyott, az albérletárakat pedig felverte az autópálya építése.

Hegyi Erika

20200921 Encs fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Közlekedési helyzetkép az épülő M30-as sztráda encsi lehajtójánál.

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Az M30-as gyorsforgalmi utat még javában építik, de már most is alaposan megváltoztatta a környékén fekvő települések életét. Az Abaújban élőkben ott a remény, hogy a sztrádának csupa kedvező hozadéka lesz majd.

A nagyszabású építkezésnek azonban nem várt következménye is lett. Mégpedig az, hogy az úton dolgozó mérnökök, technikusok és fizikai munkások kivették az összes vendégházat és albérletet a térségben. Ez pedig főleg a városokban felverte az albérletárakat. Erről beszélt az Északnak nemrég Mikola Gergely, Encs polgármestere, amikor a város önkormányzata kiírta a pályázatot az úgynevezett fecskelakásokra. Ez a fiatal párokat kedvezményes bérleti díjakkal segíti.

Megteltek az üres ingatlanok

– Az M30-as autópálya építése miatt annyira felszöktek az albérleti díjak, hogy azt a fiatalok nemigen tudnák megfizetni – fogalmazott Mikola Gergely. – A városban egy 50–60 négyzetméteres lakás bérleti díja lassan 80–100 ezer forint, plusz a rezsi. Az út építésén dolgozók kivették az üres ingatlanokat, a kínálat azonban nem túl bőséges, ez okozta az árak emelkedését. Abban reménykedünk, hogy az autópálya átadása után visszaáll az eredeti állapot, hiszen akkor sok lakás szabadul majd föl, és ezeket a helyi bérlők is ki tudják majd venni. Azt azonban nem hiszem, hogy 50–60 ezer forint alá csökken a jövőben a bérleti díj – jegyezte meg a polgármester.

Encsen olyan kapósak voltak a szálláshelyek, hogy nem is talált mindenki albérletet, aki szeretett volna. Egy építőmérnök azt mesélte az Északnak, hogy amikor tavaly Debrecenből Abaújba szólította a munkája az M30-as miatt, a városban már nem volt kiadó ingatlan. Így egy távolabbi településen vett ki szállást, innen gépkocsival szállítja őt és a többi munkatársát a főnökük a munkavégzés helyére. Tapasztalata szerint a magánszemélyek rátettek a bérleti díjakra 10-20 ezer forintot, kihasználva a megnövekvő keresletet.

A határ mentén

Aki Hidasnémetiben keresett szállást, szerencséje volt, mert az önkormányzatnak van egy régi határőrépülete, amiben 30 főt tud egyszerre elkvártélyozni. Ez munkásszállás jellegű színvonalat jelent. Becse Csaba, a település polgármestere az Észak-Magyarországnak elmondta, az építkezés kezdete óta változó létszámmal jöttek a munkások, ahogy az alvállalkozók fel- vagy levonultak az út egyes szakaszairól.

Annyit kérnek, mint korábban

– Számunkra kedvező az autópálya építkezése abból a szempontból, hogy szinte állandóan voltak bérlői a szálláshelyeinknek, így több bevételhez jutott az önkormányzat. Mi azonban ugyanannyit kértünk, mint korábban. A településünkön nem jellemző, hogy magánszemélyek kínálnának albérletet. Ha egy-egy ingatlan üresen marad és eladóvá válik, a kassaiak azonnal megveszik – jelezte a polgármester.

A Vizsolyban élő Mézes Gergő is a szállásadók oldaláról világította meg a helyzetet. Mint mondta, a járvány idején annyira nem jöttek a turisták, hogy az általa üzemeltetett vendégházat az autópálya építésén dolgozó munkásoknak adta ki. Nem drágábban, de nem is olcsóbban, mint azelőtt. Volt is igény rá, a munkások 2-3 hétre előre foglalták le a házat. Általában 12-15 ember lakott ott egyszerre. Azonban kaptak egy új főnököt, aki azt mondta, hogy nem fog ennyit fizetni, inkább majd bejárnak.

– Nem tudom, hogy megért-e nekik napi 200 kilométert utazni. Amikor vége lett a járványnak, és jött a szezon, már a turisták is foglaltak. Még most is előfordul, hogy egy-két munkás keres szállást, de már sokan átvonultak a 37-es út építéséhez – tette hozzá Mézes Gergő.

(A borítóképen: A hajrájához közeledik az M30-as építése)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában