Covid-19

2021.08.21. 08:00

Biztonságérzetet nyújt

Az idősek félnek a Covid-járvány negyedik hullámától, ezért felveszik a harmadik oltást.

Detzky Anna

20210321 Szolnok A hétvégén is folytatódott az idősek oltása a Pfizer-BionTech koronavírus elleni vakcina második adagjával a szolnoki Hetényi Géza Kórház oltópontján. Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Fotó: MW

Európában elsőként Magyarország tette lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét. Augusztus 4-től megnyílt az online időpontfoglalás lehetősége is az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér honlapján keresztül a kórházi oltópontokra. A megyénkbeli idősügyi szervezetek és nyugdíjasklubok vezetői is üdvözlik a lehetőséget.

Elsőként oltatnának

– Már egy ideje tisztában vagyunk vele, hogy szükséges lesz a harmadik oltás. Különösen azoknak, akik kínai vakcinát kaptak, mint magam is – mondta Szőnyi Gáborné, a Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Városi Szervezetének elnöke. – Jó kezdeményezésnek tartom, hiszen küszöbön áll a negyedik hullám. A miskolci szennyvízben is találtak koronavírus-örökítőanyagot, ami azt jelzi, hogy a városban rövidesen emelkedni fog a betegszám.

Az idős ismerőseim mind helyeslik a harmadik oltást,

magam is – Czimer Sándorné

Örülnék, ha előnyben részesítenék az időseket a harmadik oltás kapcsán. Bár én nemrégen kisebb balesetet szenvedtem, ezért a háziorvossal konzultálok majd, hogy mikor mehetek oltakozni. Szívem szerint harmadik dózisnak Pfizert vagy Modernát kérnék.

Bíznak a tudósokban

A szépkorúak szívesen vennék, ha több szakmai információ jutna el hozzájuk.

– A klubban a nagy többség fogja kérni a harmadik oltást és már fölkereste az orvosát ez ügyben – számolt be Greut­ter Zoltánné, a Martin-kertvárosi Nyugdíjas Klub elnöke és a miskolci Idősek Tanácsának tagja. – A 60 fő klubtagból mindössze ketten zárkóznak el a harmadik adag elől, rossz egészségi állapotuk miatt. Néhányan már a nyilatkozatot is kitöltötték, hogy felvennék a vakcinát, de hiányolták, hogy nem jelölhették meg, hogy milyet szeretnének.

Ezenkívül szívesen vennénk, ha széles körűbb tájékoztatást kaphatna az idősebb korosztály, amelynek az elsődleges információs csatornája a televízió. Azt tapasztaltuk, hogy egyelőre az orvosi rendelőben sem tudnak túl sok mindent elmondani a lehetséges mellékhatásokról és érzékenységről, valamint arról, hogy kinek melyik vakcinát ajánlják.

– Az idős ismerőseim mind helyeslik a harmadik oltást, magam is – fűzte hozzá Czimer Sándorné, a Kiwanis Club Miskolc Egyesület elnöke. – A klubban és a családomban is mostanra mindannyian beoltottuk magunkat. Még a Németországban élő rokonság is. Viszont ma már mindenki a delta-variánsról beszél, ezért annak ellenére, hogy Pfizert kaptam, kértem a harmadik dózist, de még várom a háziorvosom hívását. Csak a virológusokban bízom és az injekcióban.

Tesztelnék magukat

Örülnének neki, ha térítésmentes lenne az ellenanyagteszt.

– Akiket kínai vakcinával oltottak, azok egyértelműen kérnék a harmadik oltást, mert félnek a negyedik hullámtól – fejtette ki Teszárovics Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének alelnöke. – A harmadik dózissal kapcsolatban legtöbben a háziorvosuk javaslatára hagyatkoznak. Magam is így vagyok ezzel, mivel két Pfizert kaptam, ami erős védettséget biztosít. A feleségemet viszont AstraZenecával oltották be, aminél javasolják a harmadik dózist. Viszont sokan szívesen elvégeztetnék előtte az ellenanyagtesztet is, de túlságosan költségesnek tartják. Jó lenne, ha ezt ingyenesen tehetnék meg.

Európában elsőként Magyarország tette lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában