Bodrogközi Napok

2021.08.16. 16:00

Az összefogás jelképe Pácinban

Dr. Hörcsik Richárd: bodrogközi fejlesztéscsomag készül.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A Bodrogközi Napokat a kilencvenes évek elejétől rendezik meg Pácinban. A szervezők célja a kezdetektől az volt, hogy összefogják a Bodrogköz településeit, legyenek azok a kistérség szlovákiai vagy magyar területén. Az idei rendezvényen elhangzott: ez a cél ma sem változott.

Gégény Zsuzsa polgármester elmondta: ezúttal is meghívták a környék hagyományőrző és kulturális csoportjait nemcsak a magyarországi, de a szlovákiai Bodrogközből is. A kapcsolatok ápolása ma is fontos feladat – közölte. A rendezvényen szélesebb körben is elérhetővé vált az a kötet, amely tavaly jelent meg, és Pácin helytörténeti értékeit mutatja be. Viga Gyula Pácin – Fejezetek a község múltjából című könyve a település gasztronómiai, építészeti, kulturális örökségét, nemesi családjait, szokáshagyományát, temetkezési szokásait mutatja be.

Közös turisztika

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője úgy véli, a huszonnégy éve tartó összefogásnak megvannak a konkrét eredményei is. Ezek között említette, hogy önálló járás lehet a Bodrogköz, ami javarészt a települések közös fellépésének köszönhető. Ugyancsak az összefogásnak tulajdonítja, hogy szakaszosan ugyan, de végre elindulhattak az útfelújítások. Hozzátette: az utóbbi évek támogatásait összeadva milliárdos tételű összeg jön ki a Bodrogközre vonatkoztatva. Elmondta: Pácin is részesült ezekből, a bölcsőde építése például már el is kezdődött. Utakra, ravatalozóra is jut pénz, valamint folytatódhat a Mágocsy-kastély felújítása is – fűzte hozzá a honatya. A történelmi épület része annak a fontos bodrogközi turisztikai útvonalnak, ami érinti a karosi honfoglalás kori látogatóközpontot, a román kori karcsai templomot vagy a cigándi múzeumportát – jelentette ki dr. Hörcsik Richárd.

A képviselő beszélt arról is, hogy más térségi fejlesztési programokhoz hasonlóan a polgármesterekkel összefogva szeretnének a kormány asztalára letenni egy bodrogközi fejlesztési csomagot, amely az infrastrukturális fejlesztések mellett munkahelyteremtő beruházásokat is tartalmaz majd. Pácin a szomszédos, szlovák területen található Nagykövesd után most az ugyancsak észak-bodrogközi Béllyel készül testvértelepülési együttműködésre, amelynek polgármestere, Jurcsák László a kapcsolatfelvételről szólva elmondta: sok a hasonlóság a két település között, ezért kezdeményezték azt, hogy tárgyaljanak a testvértelepülési együttműködésről. Vannak például halastavaik és kastélyuk is, csakúgy, mint Pácinnak.

A Bodrogközi Napok első napján szórakoztató események zajlottak, míg a második napon a hagyományoknak megfelelően sportrendezvényeken szórakozhatott a közönség.

(A borítóképen: Gégény Zsuzsa beszéde a Bodrogközi Napok megnyitóján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában