Interjú: dr. Alakszai Zoltánnal

2021.08.24. 11:30

„Az ITC csak a miskolci baloldal kampánytémája”

Az ITC bontásáról többször is egyeztetett Miskolc vezetésével dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott, most mégis támadják.

Csákó Attila

20210811 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Sajtótájékoztató: lebontják a lepusztult ITC-t, és – a tervek szerint – közpark lesz a helyén.

Forrás: MW

Fotó: Ádám János

Komoly politikai vihart kavart Miskolcon az ITC-székház tervezett bontása. Az érvényes kormányhatározat az épület bontásáról és területének rehabilitációjáról rendelkezik. A helyi baloldali politikusok tiltakoznak emiatt, a napokban a Velünk a Város frakció Veres Pál polgármesterrel közösen demonstrált a bontás ellen a volt pártszékház előtt. A kormánydöntés körülményeiről dr. Alakszai Zoltánt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottját kérdeztük.

Mielőtt megpróbáljuk kibontani a teljes történetet, kezdjük a teljes városvezető frakció tiltakozásával. Mit szól ehhez, gondolom, látta az épület előtt készült képet, és olvasta a közleményt.

A tárgyalásainkon a városvezetők együttműködőek, a nyilvánosság felé viszont politikai okokból hangulatot próbálnak kelteni

Dr. Alakszai Zoltán

Meglep, amit látok és olvasok. A képen több olyan politikus is szerepel, akivel az elmúlt hónapokban vagy akár a napokban egyeztettem az épület ügyében. Az akkori személyes megbeszélések nekem konstruktívnak tűntek, ezért sem értem a közlemény harciasságát. Mintha kétféleképpen kommunikálna Miskolc jelenlegi vezetése ebben az ügyben. A tárgyalásainkon a városvezetők együttműködőek és elfogadják az érveinket, a nyilvánosság felé viszont politikai okokból hangulatot próbálnak kelteni. Az ITC csak a miskolci baloldal kampánytémája.

Mielőtt erről beszélgetünk, tisztáznunk kell az ön szerepét ebben az ügyben. Talán sokan nem tudják, hogyan került ebbe a történetbe?

Az ITC-székház és területe nem a miskolci önkormányzaté, hanem állami tulajdonban van, a kormányhivatal pedig használatra kapta az épület egy részét. Mivel tavaly szeptember óta én vezetem a kormányhivatalt, kollégáimmal elkezdtem felmérni a rendelkezésünkre álló infrastruktúrát, a meglévő terveket. Az épület ügye így került az „asztalra”. Természetesen egy többmilliárdos fejlesztés nem kezdődhet el úgy Miskolcon, hogy ezt ne előzzék meg egyeztetések a városvezetéssel. Ez így volt korábban is, most is. Épp ezért kezdtem meg az egyeztetéseket a polgármester úrral és a város főépítészével már év elején.

A baloldal azt mondja, hogy ön nem kérdezte meg a miskolciakat.

A polgármester úr racionálisan vizsgálta a kérdést, ezért is nem emelt kifogást

Dr. Alakszai Zoltán

A város polgármesterével beszéltem, akit a miskolciak választottak meg, vagyis éppen a miskolciak választott képviselőjével ültem le a tárgyalóasztalhoz. Ez szerintem elég demokratikus. Az egyeztetéseken egyébként több elképzelés is felmerült, de az épület bontása valamennyi forgatókönyvben szerepelt. A polgármester úr nem jelezte, hogy ez számára problémát jelent. A jelek szerint a városvezetésen belül elmaradtak a szükséges belső egyeztetések, ezért alakult ki ez a furcsa helyzet. Már év elején elutasíthatták volna az épület és terület rendezésére vonatkozó kormányzati ajánlatot. Ez azonban nem így történt, szerintem a polgármester úr racionálisan vizsgálta a kérdést, és ezért is nem emelt kifogást.

Dr. Alakszai Zoltán | Fotó: Ádám János

Mi hangzott el tulajdonképpen az egyeztetéseken?

Tájékoztattam a polgármester urat, hogy az épület felújítása vagy átalakítása irdatlan nagy összeg lenne. Jeleztem azt a szándékot, hogy a területet úgynevezett zöldfejlesztés keretében a kormány vissza kívánja adni Miskolcnak, a miskolciaknak. Tárgyaltunk arról is, hogy a városban hol lehetne gazdaságosan kialakítani a kormányhivatal új központját, hiszen a hivatal jelenleg 16 helyen, 16 különböző ingatlanban funkcionál. Racionális lenne ezt a számot csökkenteni úgy, hogy az ügyfelek, a miskolci polgárok megfelelőbb környezetben intézhessék az ügyeiket.

2018-ban kész tervek voltak az ITC-székház kormányzati felhasználása kapcsán. Ezeket a látványterveket láttuk is a sajtóban. Mi történt 2018 és 2021 között? Hogyan lett bontásra ítélt épület egy korábban felújításra javasolt ingatlanból?

Valóban voltak ilyen tervek, de amikor a terveket 2018-ban beárazták, kiderült, hogy nagyon drága lett volna a felújítás. Pontosan azért mondott le a felújításról a kormány, mert ahhoz képest, amennyi kompromisszumot meg kellett volna kötni, aránytalan lett volna ez az összeg. Persze biztos van az a pénz, amivel minden építési, statikai, szigetelési probléma megoldható, de korszerű, a mai követelményeknek megfelelő, gazdaságosan fenntartható irodaház már nem alakítható ki ebből az épületből. Szóval a felújítást, mint lehetőséget, már jóval azelőtt elvetették, hogy én hivatalba léptem volna. Hozzá kell tegyem, mélységében megismerve a korábbi terveket, ezt helyes döntésnek tartom, ráadásul azóta még tovább emelkedtek az árak az építőiparban, legyen szó a szakmunkáról vagy az építőanyagokról.

Az épület felett eljárt az idő: sem a követelményeknek megfelelő, sem gazdaságosan üzemeltethető ingatlan nem „varázsolható” belőle | Fotó: MW
Fotó: MW

Sokan a várost vezető baloldali politikusok közül azt mondják, fiatalok házát kellene kialakítani az épületből, segítve ezzel az első lakáshoz jutást. Mit szól ezekhez a javaslatokhoz?

A jelenlegi épület pártháznak épült, aztán irodaház lett belőle az elmúlt évtizedekben, a korábbi tervek sem szóltak soha arról, hogy itt lakásokat alakítson ki bárki. Sem Veres Pál polgármester úr, sem a városi főépítész nem tett ilyen javaslatot az elmúlt hónapokban. Márpedig ha ez komolyan felmerült volna ötletként, szerintem elhangzott volna a polgármester részéről. Nyilván nem véletlen, hogy nem hangzott el: aki valaha eltöltött már legalább egy órát az épületben, az pontosan tudja, hogy erre alkalmatlan. Akkor is, ha nem építész az illető.

Ön egyeztetett, a kormány hozott egy döntést, a fejlesztésből politikai ügy lett. Mi lesz most? Hogyan tovább a volt pártház sorsát illetően?

Tárgyalunk tovább a polgármester úrral. Jogi lehetőség lenne a beruházás megvalósítására a miskolci önkormányzat nélkül is, de hiszek benne, hogy van értelme tárgyalni. Ezt fogom tenni. Szerintem a polgármester úrral közösen megtaláljuk azt a megoldást, amit mindenki elfogad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában